Ponedjeljak, 10 Travanj 2023 18:29

Farčić: Sve je čisto, prostor na Brsaljama Zračnoj luci mogli smo iznajmiti bez natječaja

Piše:
Prostor koji je unajmila ZL Dubrovnik Prostor koji je unajmila ZL Dubrovnik Foto: dpp

Dok se špekulira je li UTD Ragusa svoj poslovni prostor na Brsaljama mogla bez javnog natječaja dati u zakup Zračnoj luci Dubrovnik, dilemu otklanja direktorica UTD Raguse Nikolina Farčić.

- Postoji zakonska iznimka po kojoj je sklopljen ugovor bez javnog natječaja unutar zakonske regulative. Naime, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, javni natječaj se ne mora raspisati, odnosno može se sklopiti ugovor o zakupu prosztora ako ga međusobno sklapaju pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i prave osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, a ako je to u interesu i cilju općeg gospodarskog i socijalnog napretka građana. Dakle, kako je Zračna luka Dubrovnik u vlasništvu države, Dubrovačko – neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Općine Konavle, a UTD Ragusa je u pretežitom vlasništvu Grada Dubrovnika, moguće je sklopiti ugovor o zakupu poslovnog prostora na Brsaljama sa Zračnom lukom Dubrovnik bez natječaja. - kazala je Farčić.

Jasna je bila i po pitanju djelatnosti koja se u tom prostoru koji je unajmila ZLD može obavljati.

- Uvjeti propisani ugovorom za djelatnost unutar prostora su obavljanje promidžbenih i drugih povezanih djelatnosti, turističke i djelatnosti putničkih agencija i tour operatora, djelatnosti trgovine na malo i ostalih usluga u turizmu dok se za neke druge djelatnosti taj prostor na Brsaljama ne može koristiti. Taj je prostor tržišno inače vrlo zanimljiv i na javnim natječajima bi generirao i veću cijenu. No s obzirom na zakonsku iznimku i interes koji je iskazala Zračna luka, iskoristili smo tu mogućnost i baš s njima smo sklopili ugovor o zakupu. - kazala je direktorica UTD Raguse Nikolina Farčić.

Najam koji će Zračna Luka Dubrovnik UTD Ragusi plaćati za zakup prostora na Brsaljama na godišnjoj razini iznosi 120.000 eura plus PDV što nije malo. U UTD Ragusi sigurno mogu računati da će ZLD kao jedna od vodećih tvrtki na dubrovačkom području najamninu plaćati na vrijeme.

Kakvi su planovi Zračne luke Dubrovnik na tom mjestu možete čitati OVDJE.