Četvrtak, 07 Rujan 2023 14:18

GRAD NE ŽELI HOTEL NA IZVORU OMBLE, SPREMAN JE KUPITI BIVŠU TVORNICU PASTE

Piše:
GRAD NE ŽELI HOTEL NA IZVORU OMBLE, SPREMAN JE KUPITI BIVŠU TVORNICU PASTE Foto: dpp

Iako nije prvi put da se na prodaju nudi zgrada bivše tvornice tjestenine pokraj izvorišta na Ombli, u dubrovačkoj gradskoj upravi ovaj put ozbiljno razmišljaju o njezinoj kupnji. Za zgradu koja je u ratu pretrpjela ozbiljna oštećenja i u iznimno je lošem stanju, vlasnici traže 2,6 milijuna eura. Ukoliko je otkupi, Grad Dubrovnik u njezinu obnovu i uređenje trebao bi uložili značajna sredstva. No, prema izjavi gradonačelnika Mata Franković, novac ne bi trebao biti problem.

- Bilo bi dobro da Grad ili Vodovod to kupi. Kod mene su još negdje na početku prvog mandata dolazili tadašnji vlasnici i nudili nam objekt na otkup, ali nakon tog puta više nismo razgovarali. Otvoren sam za razgovor s vlasnicima i vjerujem da to možemo vrlo brzo riješiti i o tome razgovarati. Svojevremeno su nam nudili zamjenu nekretnina, ali sam skloniji da nađemo novac i otkupimo tu zgradu. - kazao je gradonačelnik.

Zemljište u neposrednom blizini izvorišta na kojem je derutna zgrada bivše tvornice tjestenine, inače je građevinsko i već se duže vrijeme špekulira da postoje investitori koji na tom prostoru žele graditi hotel. Gradonačelnik Franković takvoj se mogućnosti protivi.

- Nije dobro da praktički na izvoru imamo nekakvu građevinu ugostiteljske, odnosno hotelske namjene. Bolje je tamo napraviti nešto drugo. Muzej vode možda nije loša ideja jer se o Ombli puno toga može ispričati. Za jedan ljetnikovac u Sustjepanu smo već pripremili projekt i privodimo kraju priču i koncept vode i sve oko nje. Dakle, sigurno ćemo pokrenuti razgovore s vlasnicima objekta kod izvorišta. - rekao je Franković.

Budući da je negdašnja tvornica paste koja je stradala u ratu u iznimno lošem stanju, osim 2,6 milijuna eura, za koliko se prodaje, trebat će osigurati i sredstva za njezinu obnovu. Kad se sve zbroji radi se o velikim sredstvima.

- Voljni smo ući u aranžman, ali treba naći sredstva i kupiti objekt i dati mu društvenu namjenu. Kroz EU fondove se mogu osigurati sredstva za obnovu i uređenje. Zgrada kod izvorišta se odlično uklapa u priču o ljetnikovcima Rijeke dubrovačke, dubrovačkom Vodovodu, Onofriju de la Cavi, gdje bi kroz Respect the City mogli imati disperziju gostiju i radimo na tome da je kupimo. - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.