Četvrtak, 14 Siječanj 2021 18:34

Gradonačelnik Franković podržao vodiče koji traže zaustavljanje liberalizacije tržišta

Na današnjem sastanku s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, gradonačelnik Mato Franković dao je punu podršku njihovoj inicijativi kojom traže izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, a čiji konačan prijedlog liberalizira ovo tržište.
 
- Obećavam Vam da ću ne samo kao gradonačelnik Grada Dubrovnika, koji će sudjelovati u redovnoj proceduri te putem e - savjetovanja predložiti izmjene Zakona, već i kao saborski  zastupnik inzistirati na tome da se zaštite lokalni vodiči, koji ne samo što tumače stariju povijest Grada nego itekako vjerno svjedoče noviju povijest, posebno Domovinski rat. Stoga ne možemo dopustiti da o Gradu i njegovoj povijesti pričaju osobe koje nisu dovoljno educirane. - rekao je gradonačelnik Franković, na sastanku kojeg je održao zajedno sa zamjenicom Jelkom Tepšić.
 
Jedna od osnovnih zamjerki turističkih vodiča na prijedlog ovog Zakona jest što se svima, kako oni tvrde, bez potrebne edukacije, omogućuje da rade kao vodiči na čitavom prostoru Republike Hrvatske, osim na rijetkim zaštićenim lokalitetima te pozivaju da "Hrvatska zaštiti svoju baštinu, povijest i svoje građane na način kako su to napravile druge europske zemlje, poput primjerice Grčke i Cipra".

Inače, u Dubrovniku, kroz lokalno Društvo turističkih vodiča, trenutačno djeluje oko 600 vodiča s potrebnim licencama.

dpp