Utorak, 09 Studeni 2021 15:40

Gradonačelnik s predstavnicima Elafita o potencijalu korištenja novog EU programa za otočne projekte

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se danas s predstavnicima mjesnih odbora s područja Elafita. Glavna tema sastanka bila je budućnost Elafitskog otočja u nadolazećem programskom razdoblju, s naglaskom na potencijal korištenja sredstava iz europskih fondova za planirani infrastrukturni i gospodarski razvoj ovog dijela Grada.
 
Na Elafitima djeluju četiri mjesna odbora: Mjesni odbor Luka Šipanska, Mjesni odbor Suđurađ, Mjesni odbor Koločep i Mjesni odbor Lopud. Na sastanku su sudjelovale i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.
 
Pročelnica Raguž predstavnicima mjesnih odbora prezentirala je novi Integrirani teritorijalni program za otoke 2021. - 2027. (ITP), jedan od programa koji su predviđeni za financiranje u programskom razdoblju Europske unije 2021. - 2027. Za provedbu programskih aktivnosti za otoke namijenjeno je ukupno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi približno 1,14 milijardi kuna.
 
Naime, posebnim programom za otoke koji se temelji na teritorijalnom pristupu odgovara se na specifičnosti života na otocima poput otežane prometne dostupnosti i nedostatka infrastrukture, nedostatka zdravstvenih, socijalnih i odgojno-obrazovnih usluga na otocima i slabijih poslovnih prilika istaknula je pročelnica Raguž. Aktivnosti su stoga formirane oko ključnih ciljeva, a to su održivo upravljanje, očuvanje i  korištenje otočnog prostora, unapređenje poslovne i javne infrastrukture, valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga i promicanje energetske učinkovitosti.
 
Predstavnici mjesnih odbora iznijeli su problematiku mjesnog stanovništva i prijedloge koji bi se mogli realizirati, a u skladu su s predstavljenim programom. Cilj je identificirati prioritetna područja djelovanja kako bi se moglo krenuti u izradu projektne dokumentacije i time u konačnici u rješavanje lokalnih potreba, usuglašeno je na sastanku.

dpp