Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 20:14

HNS izbrisan s političke scene Dubrovnika

Piše:

Nakon izbornog debakla predsjednici gradskog HNS-a Nataši Gabričević preostalo je još samo da na svoju funkciju podnese ostavku. HNS je naime ostao bez mandata u novom sazivu Gradskog vijeća. Jedan mandat koji je osvojila lista „Dubrovnik, naš grad” pripada Andru Vlahušiću.

Platforma „Dubrovnik, naš grad” sastavljena od HNS-a, HSLS-a i Reformista na netom završenim izborima osvojila je mizernih 1.314 ili svega 6,78 posto glasova birača. Jedan osvojeni mandat nije HNS-ov već pripada Andru Vlahušiću, koji je kao kandidat tzv. platforme bio i nositelj liste za Gradsko vijeće.

Na izborima 2017. HNS je osvojio 2.095 glasova birača što im je tada donijelo tri mandata u Gradskom vijeću, nakon čega su ostali bez jednog mandata jer je Matija Čale Mratović istupila iz HNS-a, kada je ta stranka 2017. na nacionalnoj razini ušla u koaliciju s HDZ-om.

Na netom završenim izborima lista koju je predvodio HNS osvojila je svega 1.314 glasova birača, odnosno glasove je osvojio Andro Vlahušić, kojemu kao nositelju liste pripada mandat, a koji je kao kandidat za gradonačelnika osvojio duplo više glasova od liste s HNS-om.

Gabričević je inače koaliciju s Vlahušićem dogovorila nekoliko mjeseci prije izbora, a iz HNS-a se neslužbeno može čuti kako joj je Pero Vićan nudio mjesto zamjenice uz uvjet da napusti HNS. O izlasku na izbore pregovarala je i sa SDP-om, no, ti su pregovori bili više kurtoazni.

U cijeloj kampanji, koja inače uopće nije bila zanimljiva, od HNS-ovaca će se pamtiti jedinom kukanje Nataše Gabričević kada se u priopćenju za javnost požalila da za njezine plakate nema mjesta na „city lightovima” jer ih je zakupila neka druga stranka.

Gabričević nije imala mandat u Gradskom vijeću ni prije, a kao predsjednica gradskog HNS-a u proteklom razdoblju nije se po ničemu istakla. Ostaje tek zapamćena njezina „biserna” ideja kada je predložila da Grad Dubrovnik subvencionira poduzetnike koji bi turistima pri dolasku u povijesnu jezgru davali poklončiće u obliku nekih suvenira.

Rezultat izbora najbolje pokazuje koliki je HNS-ov kapital u glasovima nakon što je ta stranka u prošlom sazivu Gradskog vijeća imao dva mandata. Da je HNS na izbore izašao samostalno, odnosno bez Andra Vlahušića, rezultat bi bio još i gori, ta lista ne bi prošla ni izborni prag.

Prelazak praga ili ne, za HNS je u biti na koncu sasvim svejedno, jer na ovim izborima HNS je izbrisan s političke scene Grada Dubrovnika, ovisi o dobrostivosti Andra Vlahušića kome će on, ukoliko se odluči da neće u Gradsko vijeće, dati pravo da koristi mandat koji je osvojio. A kako Dubrovnikpress.hr doznaje, u tom slučaju Vlahušić preferira „svog čovjeka” Marija Tevšića koji već odavno nije HNS-ovac.