Subota, 06 Svibanj 2023 14:28

Ivica Dajak: Tko će djeci nadoknaditi vrijeme izgubljeno na eksperimentiranju?

Piše:
Ivica Dajak Ivica Dajak Foto: dpp

Slano i Blato jedine su dvije škole u Županiji koje su se prijavile za sudjelovanje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, koji će se provoditi naredne četiri godine, počevši od nastavne godine u rujnu. Iako je u projektu osigurano 25 milijuna eura iz kojih će se nastavnicima povećati plaće, većina ih je protiv sudjelovanja u tom eksperimentalnom projektu.

Da su škole za prijavu u sudjelovanju u eksperimentalnom projektu,osim od osnivača, trebale tražiti suglasnost školskih odbora i roditelja, upozorio je na sjednici Županijske skupštine vijećnik Ivica Dajak.

- U izjašnjavanju škola u sudjelovanju u ovom eksperimentalnom programu nije predviđeno izjašnjavanje roditelja i učitelja već je to ostavljeno na slobodu školskim odborima. Kao izabrani predstavnik građana u Skupštini pokrenuo sam javnu inicijativu da se upravo mi pobrinemo da se prije uključivanja pojedine škole u ovaj eksperiment zatraži suglasnost učitelja i prije svega roditelja čija su djeca krajnji korisnici i škole i reforme školstva i ovog eksperimenta. - kazao je Dajak, naglasivši kako je uvođenje eksperimentalnog programa izazvalo burne reakcije u javnosti.

- Program je predstavljen ad hoc, bez utemeljenja u prethodnim strateškim dokumentima i planovima. Najavljivane su neke druge reforme, devetogodišnja škola, a sad je odjedanput odnekle sletjela neka cjelodnevna škola o čemu se u javnosti vrlo malo zna. Ne zna se ni koji stručnjaci ni koje institucije su bile uključene i izradu tog projekta, a nakon što je predstavljen određeni su žurni rokovi za njegovu provedbu i meni je skandalozno kad čujem ministra da kaže kako će se neki problemi, za koje se ne zna kako ih riješiti, zapravo rješavati u hodu. - kazao je Dajak.

To rješavanje problema u hodu osnovni je razlog zbog koje se nastavnici protive eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave u koji ih očito na silu gura većina ravnatelja škola koje su se prijavili u ovaj eksperiment.

U Osnovnoj školi Slano, primjerice, niti je održano Vijeće roditelja, niti ih je itko pitao što misle o tom projektu. Kad su u pitanju nastavnici, njima je Školski odbor odluku o sudjelovanju nametnuo jer se osim ravnatelja za sudjelovanje u eksperimentu izjasnio samo još jedan član Upravnog vijeća.

Vijećnik Dajak upozorava kako je eksperimentalni program u e-savjetovanju imao oko tri tisuće primjedbi i komentara građana. Istaknuo je kako načelno podržava ideju reforme i ulaganja u školstvo, ali i dodao kako se boji pitaju li se u resornom Ministarstvu koliko će se kvalitetno pripremiti eksperiment.

- Zato je dobar dio roditelja i učitelja zabirnut i zato sam zatražio da se župan potrudi da se o sudjelovanju djece u ovom eksperimentalnom programu očituju njihovi roditelji. - kazao je Dajak,

Istaknuvši kako je cjelodnevna škola projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je s resornom pročelnicom bio na jednoj prezentaciji na kojoj su objašnjeni motivi prijedloga primjene četverogodišnjeg eksperimenta.

- To je praksa razvijenih zemalja, posebno Europe i EU i to je nekakav start i dobar razlog da se razmišlja o takvom konceptu. Taj eksperiment i služi da organizator sustava vidi kako može funkcionirati. Roditelji i nastavnici mogu dati primjedbe na ono što smatraju da nije dobro. - kazao je župan.

- Što se tiče roditelja, Ministarstvo je skratilo rok obveznog boravka u školi s 15 na 14 sati, da bi se izbjeglo da djeca budu previše u školi. Predviđeno je da djeca imaju obrok i pomoć u domaćem radu jer nije dobro da roditelji moraju iznova ići u osnovnu školu i doma pomagati djeci rješavati domaće radove i dobro je da će to raditi stručne osobe u školi. Roditelji imaju svoje predstavnike i vrlo se jasno čuje njihov glas kroz školske odbore u kojima roditelji imaju predstavnike i mislim da je u jednoj školi od predloženih za eksperiment provedeno šire konzultiranje s roditeljima koji su se izjasnili pozitivno. - kazao je župan.

Konzultiranje s roditeljima zaista jest provedeno u osnovnoj školi u Blatu i oni su se o sudjelovanju u eksperimentu izjasnili pozitivno.

Župan Dobroslavić kaže kako nema razloga da Županija ne da suglasnost školama koje su se prijavile za sudjelovanje u eksperimentalnom programu.

- Nema razloga da im uskratimo suglasnost jer će se kroz provedbu eksperimenta pokazati kakva je reforma, je li dobra i što treba korigirati. - kazao je Dobroslavić.

No, Dajak se s njime baš i ne slaže te smatra kako će se anomalije i nedostaci tog eksperimenta odraziti isključivo na djeci.

- Roditelje nitko ne treba oslobađati odgovornosti za njihovu djecu jer oni žele biti odgovorni i pomagati svojoj djeci pisati domaće zadaće. Ja sam roditelj prvašića i što ćemo s njegove četiri godine života i školovanja ako ih provede u nečemu što ne valja? Tko će mu ih vratiti i koju će on naknadu dobiti za sudjelovanje u nečemu što ne valja? - zapitao se županijski vijećnik Ivica Dajak, naglasivši kako je iznimno neodgovorno u školama provoditi eksperiment koji nije adekvatno pripremljen.

Na sve to upozoravaju i nastavnici iz brojnih škola diljem zemlje, ali ih očito nitko ne sluša i posve je jasno da resorno Ministarstvo provedbu eksperimenta gura radi europskog novca. Naime, na raspolaganju im je 1,5 milijarda eura. Lijep je to novac za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskih kapaciteta za prilagodbu jednosmjenskih škola na cjelodnevnu nastavu i izgradnju školskih dvorana. Svaka će eksperimentalna škola dobiti po 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje dok ona prava reforma školstva još jednom izostaje.