Ponedjeljak, 10 Lipanj 2024 05:17

IZVRSNI REZULTATI EU IZBORA, ŠUICU ĆEMO I DALJE RIJETKO VIĐATI U GRADU

Piše:
Dubravka Šuica još jedan mandat provest će u Europskom parlamentu Dubravka Šuica još jedan mandat provest će u Europskom parlamentu Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu HDZ je osvojio šest mandata, SDP-ova koalicija četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat, neslužbeni su rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon 99,87 posto prebrojenih glasova.

U DIP-u nisu imali pretjerano težak zadatak prebrojiti i zbrojiti glasove s obzirom na to da je na izbore izašlo svega 21,34 posto birača, odnosno njih 751.845 od ukupno upisanih 3.523.349. Većina građana Hrvatske tako je poručila da ih uistinu čisto nije briga tko će u EU parlament otići na plaću od osam tisuća eura plus dnevnice i razne beneficije, za što, ako ih je volja, umjesto da rade, parlamentarci mogu slobodno i čačkat nos, češkat uho, milovat mošnje ili gratat mandu. Nije ni da je u Saboru nešto puno drukčije, ali ipak su nam bliže dok europarlamentarci nisu baš na oku javnosti. OK, neki od njih nešto i rade pa su na ovim izborima i nagrađeni preferencijskim glasovima birača

HDZ je dobio 34,59 posto glasova (256.140 glasova), koalicija SDP – DO i SIP – Centar – HSS – Glas dobila je 25,96 posto glasova (192.245), a na trećem mjestu je bio DP s 8,82 posto (65309). Od onih koji su osvojili mandat na četvrtom mjestu je Možemo! s 5,92 posto (43.853). IDS-ova koalicija s 5,61 posto glasova (41.600) i svega 253 glasa manje od Možemo! ostala je bez mandata.

S HDZ-ove liste mandate su osvojili Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovko. Od ranije je poznato da Plenković neće ići u EU parlament pa će umjesto njega ući sedma s liste Sunčana Glavak, koja je bila i u dosadašnjem sazivu EU parlamenta. Na jugu se svakako radujemo što je Dubravka Šuica ponovo u EU parlamentu, tamo čini najmanju štetu.

S koalicijske liste SDP-a izabrani su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula koji je bio zadnji na listi, ali je mandat osvojio zahvaljujući preferencijskim glasovima. Picula se pametno drži podalje od Peđe Grbina i „hrvatskog ogranka” SDP-a pa ga ostaci normalnih SDP-ovaca i za to nagrađuju glasovima.

Iz Domovinskog pokreta u Bruxelles će Stephen Nikola Bartulica zvani Stjepo. On će tako podebljati kućni budžet pa se neće više trebati grebati kod majke da vraća kredite.

S liste Možemo! u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac, zanimljiv jedino po izjavama o „crnoj desnici”, jer njegova crvena ili zelena ljevica, više nitko zapravo ni ne zna što je to uopće ljevica i što propagira, je kao nešto bolja. Bosanac ne razumije da je riječ o istim imbecilima, samo s druge strane spektra, a vjerojatno će se odlično snaći među lezilebovićima u Bruxellesu kojima je uporaba papirnatih umjesto plastičnih slamki esencijalno pitanje opstanka čovječanstva. Inače je najviše preferencijskih glasova na listi Možemo! sa zadnjeg mjesta osvojila Ivana Kekin (11.302).

Na šestom je mjestu bila lista Nine Skočak s 4,06 posto glasova (30.122), „tiktokerice” s izvrsnim potencijalom za uspješno prodavanje magle, a koja trenutno i radi u Bruxellesu. Što radi, teško je objasniti, nešto ako savjetuje, a prošle se godine npr. silno oznojila radeći na projektu održive prehrane. Mladu i ljepuškastu „influencericu” s puno „followera” mediji vole, daje intervjue o modi i čemu sve ne, a najmanje o politici ili u najboljem slučaju lupa floskule o jako pametnim mladim ljudima koji nemaju pravu šansu. Narod obično pije takve priče pa i ne čudi da je bila ispred katolibana iz Mosta (4,02 posto – 29.804 glasa), Prava i pravde spasitelja Hrvatske i Hrvata, neostvarenog predsjednika, premijera i mesije Mislava Kolakušića, koji je nosio listu koja nije dobila ni tri posto glasova (2,99 – 22.202). Na istoj je listi, na drugom mjestu, bio i redikul Ivan Vilibor Sinčić, te je i on, kao i gazda mu Kolakušić, popušio unosnu plaću. Sad će morati nešto i raditi, može prodavati izlete s bivšim prijateljem Ivanom Pernarom u Dubrovniku, a bogami i Kolakušić koji nije aktivirao saborski mandat.

Daleko „ispod crte” ostala je još jedna pripadnica katolibanske zajednice Karolina Vidović Krišto s OIP-om (1,37 – 10.204), a spomenut ćemo još samo na desetom mjestu listu Ladislava Ilčića koji više neće laditi jajca u Europskom parlamentu jer nije osvojio ni deset tisuća glasova (1,22 – 9.081).