Utorak, 23 Svibanj 2023 15:04

JUŽNI: Hoće li neki ministar ili ćato u Zagrebu određivati što će biti u našim prostornim planovima?

Klikom u Zagrebu nekome bi moglo kliknuti da gradi bilo što u Dubrovniku i bilo gdje? Klikom u Zagrebu nekome bi moglo kliknuti da gradi bilo što u Dubrovniku i bilo gdje? Foto: Ivan Bagić

Saborska oporba uputila je u utorak brojne kritike na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju o kojem će Sabor raspravljati u srijedu, nazvavši ga „zakonom opasnih namjera”, „još jednim perfidnim planom uništenja općeg dobra” i „u korist određenih pojedinaca”, prenosi danas Južni.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izmjene Zakona o prostornom uređenju koje se donose po hitnom postupku nazvala je „HDZ-ovim zakonom opasnih namjera”. Tvrdi sa će dovesti do maksimalnog nereda, pravne nesigurnosti, a kaže - pitanje je i je li ustavan.

- Izmjenama se ozbiljno i trajno narušava prostorno uređenje, omogućava da Vlada može donijeti prostorni plan za jednu građevinu, prostorno planiranje se u potpunosti ostavlja na proizvoljno odlučivanje ministru i Vladi. - ustvrdila je Mrak Taritaš.

- Primjerice Vlada se može s nekim dogovoriti da napravi nuklearnu elektranu u Brezovici, donijeti prostorni plan, a da pri tome ništa ne pita građane. - rekla je.

- Kada je riječ o transformaciji prostornih planova, zakonom ministar postaje isto što i općinska i gradska vijeća, odnosno županijska skupština. Također cijeli postupak izdavanja lokacijske dozvole se dodatno komplicira te omogućuje izgradnja sunčanih elektrana na raznim površinama. - dodala je Mrak Taritaš.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.