Subota, 01 Travanj 2023 18:16

Komasacija Konavoskog polja: 10 kvadratnih centimetara! Toliko neki imaju u vlasništvu

Piše:
Dio Konavoskog polja; ilustracija Dio Konavoskog polja; ilustracija Foto: Davor Mladošić

Općina Konavle definitivno je jedna od uspješnijih, ako ne i najučinkovitija jedinica lokalne samouprave koja provodi postupak komasacije na svoj području. To je zahtjevan proces u prvom redu zbog rascjepkanosti parcela te velikog broja vlasnika, od kojih neki i ne znaju da su suvlasnici pojedinih zemljišta.

Općina Konavle, za razliku od drugih općina i gradova, odlučila se na postupak komasacije i do sada su uspjeli okrupniti dio zemljišta u Konavoskom polju površine oko 100 hektara, od čega je 70 posto u državnom vlasništvu.

- Bilo je potrebno napraviti analizu svih čestica i njihovih vlasnika. Tako smo došli do podatka da primjerice pojedinci imaju svega 10 centimetara kvadratnih vlasništva zemljišta. - rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić dodajući kako plan komasacije trebaju provjeriti i Državna geodetska uprava, zatim Ministarstvo pravosuđa, a potom i Ministarstvo poljoprivrede.

- Moramo isposlovati suglasnost vlasnika kako bismo se onda mogli javiti na natječaj Ministarstva poljoprivrede za potporu u provedbi postupka komasacije koji je otvoren do kraja godine. - rekao je Lasić dodajući kako su u zadnjih godinu dana napravili veliki posao u čemu im je financijski pomogla i Dubrovačko – neretvanska županija.

- Županija nam je bila pomogla s oko pola milijuna kuna, a dodatna sredstva očekujemo i od Ministarstva poljoprivrede. - pojasnio je konavoski načelnik dodajući kako je potrebno isplatiti i neke od vlasnika.

Da se taj postupak diljem Hrvatske ne provodi onako kako se to očekivalo u Dubrovniku je nedavno rekao i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

- Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo oko 270 milijuna kuna za komasaciju, ali taj projekt nije baš dobro prošao u Hrvatskoj. Vjerujem da će ipak u Dubrovačko – neretvanskoj županiji biti postupaka komasacije koji će se uspjeti provesti do kraja. – rekao je Tušek.

Upravo je o planovi vezanim uz postupak komasacije u Konavoskom polju, načelnik Lasić, prošli tjedan razgovarao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

- Obavijestio sam ministricu Vučković o našim planovima i sa svim radnjama koje smo proveli u posljednjih nekoliko godina, a najintenzivnije u zadnjih godinu dana. – rekao je također načelnik Općine Konavle Božo Lasić.