Srijeda, 16 Veljača 2022 13:43

Konačno se zna koliko će poskupjeti struja od 1. travnja

Ilustracija Ilustracija Foto: Colin Behrens/Pixabay

Struja ne bi smjela poskupjeti više od 9,6 posto za kućanstva nakon što je Vlada danas predstavila mjere za ublažavanje rasta cijena energenata.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo kako bi bez Vladinih mjera cijene struje porasle za 23 posto, a plina za 79 posto, a da se mjerama limitira rast cijena na 9,6 posto za struju, a plina do najviše 20 posto.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV -a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

- Paket se odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. On je univerzalan, jer je usmjeren svim korisnicima. Ublažavamo rast cijena električne energije i HEP će podnijeti dio tereta, što je i normalno u ovakvim okolnostima. Paket se odnosi za kućanstva, na potpore za trošak plina za kućanstva, na porezna rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore za trošak plina poduzetnicima te poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare. - rekao je premijer na predstavljanju paketa mjera u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci.

Paket mjera će se tako i početi primjenjivati od 1. travnja ove godine. Premijer je najavio i mjere u sustavu PDV -a, zakonskim će izmjenama stopa PDV na plin i toplinsku energiju biti trajno snižena s 25 na 13 posto, čime se PDV na struju, plin i na toplinsku energiju izjednačava. Smanjuje se i PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo s 25 na 13 posto.

Plenković je najavio i energetski dodatak za 721.000 umirovljenika s mirovinom do 4.000 kuna o čemu možete čitati OVDJE.

dm