Četvrtak, 25 Siječanj 2024 20:21

KRENULI RADOVI REKONSTRUKCIJE LUKE UBLI, GRADIT ĆE SE JOŠ JEDNA TRAJEKTNA RAMPA

KRENULI RADOVI REKONSTRUKCIJE LUKE UBLI, GRADIT ĆE SE JOŠ JEDNA TRAJEKTNA RAMPA Foto: DNŽ

Projekt rekonstrukcije i proširenja luke Ubli na Lastovu napreduje sukladno planiranoj dinamici, izvjestili su iz Dubrovačko – neretvanske županije navodeći kako su na gradilištu „u tijeku radovi na iskopu u čvrstoj i kompaktnoj stijeni, finom planiranju temeljnog kamenometa ispod obalne konstrukcije i izradi betonskih elemenata u izdvojenom pogonu i ugradnji istih na gradilištu”.

Nositelj ovog infrastrukturnog projekta je Lučka uprava Dubrovačko -neretvanske županije, a sufinanciran je sredstvima Kohezijskog fonda. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose ?,83 milijuna eura, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda 85 posto što iznosi ?,6? milijuna, dok će se ostatak od 15 posto financirati iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Realizacijom ovog projekta će se rekonstruirati luka Ubli te poboljšati organizacija luke i povećati njeni kapaciteti. Planirana je izgradnja još jedne trajektne rampe s pripadajućim vezom duljine 110 metara. Postojeća obala planira se produljiti za oko 50 metara. Projekt predviđa i postavljanje nove rasvjete, kao i sve potrebne infrastrukture na području pristana.

dpp