Srijeda, 11 Svibanj 2022 17:20

Obilježena 20 obljetnica izgradnje mosta preko Rijeke dubrovačke

Piše:
Obilježena 20 obljetnica izgradnje mosta preko Rijeke dubrovačke Foto: Božo Radić / CROPIX

Za jedne most „dr. Franja Tuđmana”, za druge most „Dubrovnik” kako i piše na njegovom pilonu, svečanost obilježavanja Dana Dubrovačko - neretvanske Županije poklopila se s 20. obljetnicom završetka radova na izgradnji mosta preko Rijeke dubrovačke, ali i 100. obljetnicom rođenja prvog hrvatskog predsjednika doktora Franja Tuđmana. Sve su to razlozi zbog kojih je na mostu upriličena svečanost kojoj je nazočio premijer Andrej Plenković, koji je između ostalog govorio o simbolici i značaju tog dubrovačkog mosta.

- Činjenica je kako je projekt krenuo 1989. pa je stao zbog razaranja Dubrovnika, zbog okupacije i njegova izgradnja u tri godine, u razdoblju kad smo kretali prema europskom putu, zaista su važne faze razvoja Hrvatske i naše prometne infrastrukture. Ovaj most je omogućio stanovnicima Dubrovnika i svima koji u njega dolaze da na kraju svog puta vrlo brzo dođu u Grad ili krenu dalje. Kad ga gledate s kopna, s mora ili iz zraka, ovaj most predstavlja pravi arhitektonski i građevinski biser. S te strane, 20 godina skraćivanja puta da se ne ide kroz Rijeku dubrovačku i ova godina kad ćemo konačno otvoriti Pelješki most koji ne spaja samo Komarnu i Brijestu nego i naš hrvatski teritorij, to su zaista veliki kapitalni projekti, veliki trenuci za jedan narod i ogroman doprinos interesima Hrvatske. - rekao je premijer Plenković.

Istaknuvši kako je most skratio put do Dubrovnika za više od 10 kilometara, resorni ministar Oleg Butković, osvrnuo se na Pelješki most kojim će se uskoro prometovati.
- Mi smo kao Vlada i Ministarstvo ponosni na sva ulaganja u prometnu infrastrukturu jer je vrijednost svih tih investicija veća od 25 milijardi kuna i naravno ovo današnje obilježavanje je uvod u ono što nas očekuje ove sezone, a to je otvaranje najvećeg projekta, Pelješkog mosta krajem srpnja. Njime ćemo još više približiti Dubrovnik Hrvatskoj i spojiti hrvatski teritorij. Temeljem zaključka Vlade RH na sjednici održanoj u Dubrovniku, pripremamo i nove projekte od brze cesta prema Zračnoj luci do autoceste prema Dubrovniku. Vrijednost svih tih projekata je oko 3,5 milijarde kuna i naša je najveća zadaća pripremiti i realizirati te velike infrastrukturne projekte. - istaknuo je Butković.

O važnosti dubrovačkog mosta govorio je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.
- Jednaka radost i ponos su se osjećali za vrijeme svečanosti otvorenja prije 20 godina. Moj prethodnik je tada imao čast prošetati mostom jer su ga Hrvatske ceste uspješno realizirale. Ovaj most je poput Pelješkog, nije bilo razumijevanja od strane svih, ali je njegova važnost prepoznata. Dr. Franjo Tuđman je to znao, ali i Hrvatske ceste. - rekao je Škorić.

Na obljtenici je govorio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je imao i zanimljivu izjavu o bivšem gradonačelniku Dubrovnika Vidu Bogdanoviću, o čemu možete čitati OVDJE.