Nedjelja, 03 Travanj 2022 12:09

Obljetnica pada zrakoplova Rona Browna

Obljetnica pada zrakoplova Rona Browna Foto: Grad Dubrovnik

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, na području brda Sv. Ivan, nedaleko od Zračne luke Dubrovnik, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD -a Ron Brown te izaslanstvo s još 34 osobe na gospodarskoj misiji, sastavljeno od djelatnika ministarstva, gospodarstvenika, diplomata i novinara. U nesreći je živote izgubilo i dvoje hrvatskih državljana te članovi posade.
 
Obilježavajući 26. godišnjicu tragične nesreće u Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku održana je komemoracija. U knjigu žalosti upisali su se i župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te predstavnici Općine Konavle i Zračne luke Dubrovnik, doministrica u američkom Ministarstvu trgovine Marisa Lago kao i privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Mark Fleming.
 
Doministrica Lago istaknula je kako bi njene tragično preminule kolege iz Ministarstva trgovine i američke Vlade danas bili ponosni kada bi vidjeli Hrvatsku kao gospodarski prosperitetnu članicu Europske unije i NATO-a.
 
Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je što je za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik tada značio dolazak visokog dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država
– Danas svjedočimo izvrsnim bilateralnim odnosima i uspješnoj gospodarskoj suradnji, a koja se u našem gradu pokazuje i velikim brojem američkih turista. - kazao je.
 
Memorijalna kuća Ronalda Browna u Dubrovniku je otvorena povodom prve obljetnice tragedije. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je ministra Browna posmrtno Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinosi razvitku gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Redom hrvatskog trolista odlikovano je i čitavo izaslanstvo,  uključujući posadu zrakoplova.

dpp