Subota, 02 Travanj 2022 17:07

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH kaže da ne razumije Frankovićevo pismo

Zoran Tegeltija Zoran Tegeltija Foto: Antonio Balić / CROPIX

Predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD) nije jasno zašto mu je pisao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a potvrdio je kako je dobio pismo za koje je kazao da ga ne razumije. Naime, Franković je, nakon napisa portala Južni o dopuštenju Vijeća ministara BiH Srbiji da se uključi u projekt izgradnje aerodroma u Trebinju, pisao predsjedatelju Vijeća ministara BiH. Franković je u pismu Tegeltiju podsjetio da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol) .

„Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble.” - istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Tegeltija je izbjegao odgovore na novinarske upite o ugrozi izvora Omble izgradnjom aerodroma u Trebinju te je izjavio da mu nije jasno zbog čega se u Dubrovniku i Hrvatskoj netko protivi gradnji zračne luke u Trebinju tvrdeći da je to projekt od kojega bi svi imali koristi.

Ipak, Tegeltija je također rekao kako je spreman na razgovor s Vladom RH jer je, kazao je, „za BiH važno i to što će biti s projektom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora na Uni”.

Što se tiče pisma još je izjavio:
- Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku i BiH. - rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

dm