Ponedjeljak, 19 Lipanj 2023 12:35

Sastanak u gradskoj upravi: vodiči nemaju ništa protiv korištenja audio uređaja za veće grupe

Sa sastanka u gradskoj upravi Sa sastanka u gradskoj upravi Foto: Grad Dubrovnik

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković sastali su se danas s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, Ceha vodiča Hrvatske obrtnička komore Dubrovnik i turističkih agencija na temu nove Odluke o komunalnom redu, koja propisuje da su za vođenje grupe preko 20 osoba u povijesnoj jezgri obvezni audio uređaji.

Kako je pojasnila zamjenica Tepšić, odluka stupa na snagu odmah, a do 1. listopada ove godine ostavljeno je vrijeme za prilagodbu. Odgovornost za provedbu odluke je na organizatoru putovanja, koji je dužan za svoju grupu pribaviti tražene uređaje.

- Sigurni smo da će primjena ove Odluke doprinijeti kvalitetnijem i jednostavnijem obavljanju posla vodiča, a ujedno i smanjenje buke u povijesnoj jezgri koja je i u dnevnim satima vrlo izražena. - kazala je zamjenica Tepšić, zahvalivši se na suradnji strukovnim udrugama vodiča i agencijama u provedbi projekta Respect the City.

Predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Patricija Cvinar naglasila je da ovakvu odluku Društvo u potpunosti podržava i da većina agencija već koristi audio uređaje te da provedba u tom smislu ne bi trebala biti problem. Predstavnici turističkih agencija također su pozdravili uvođenje ove odredbe, posebno vrijeme prilagodbe koje ostavlja mogućnost pravovremen komunikacije s organizatorima putovanja i cruise kompanijama.

Bilo je riječi i o dokumentu „Sugestije za kretanje vodiča i grupa po staroj gradskoj jezgri Dubrovnika”, koji je sačinjen još 2019. godine u suradnji strukovnih udruga vodiča, TZ-a Dubrovnika i gradskih službi, koji za cilj ima urediti kretanje grupa po gradu kako bi se i na taj način izbjegavale gužve i koncentracija velikog broja turista na pojedinim lokacijama.

dpp