Utorak, 06 Lipanj 2023 20:35

U Gradu se zabranjuje i postavljanje TV uređaja na javnim površinama

Piše:
Atmosfera s jedne od utakmica hrvatske reprezentacije, e toga više neće biti, osim ako ne bude posebne dozvole Atmosfera s jedne od utakmica hrvatske reprezentacije, e toga više neće biti, osim ako ne bude posebne dozvole Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Baš kao što je i obećao nakon zbora građana i sastanka sa stanarima Grada, odnosno povijesne jezgre, gradonačelnik Mato Franković naložio je izmjenu Odluke o komunalnom redu. Nakon što izmijenjenu odluku na sjednici idući tjedan usvoji Gradsko vijeće, zvučnici, ako još nisu, konačno će biti uklonjeni s javnih površina u povijesnoj jezgri. Na njima u povijesnoj jezgri više neće biti dozvoljeno niti postavljanje televizora, a nema više ni vatrometa, osim ako ga ne odobri gradonačelnik.

Dosad je bio običaj da se utakmice hrvatske nogometne reprezentacije gledaju na otvorenom, na placetama ispred ugostiteljskih objekata. Kako televizori više neće biti dozvoljeni na javnim površinama pitanje je hoće li se polufinalna utakmice Lige nacija, koju Hrvatska 14. lipnja igra protiv Nizozemske, a potom i finale četiri dana poslije moći gledati na otvorenom. No, ako se uzme u obzir da Odluka stupa na snagu osam dana od objave u Službenom glasniku Grada Dubrovnika, televizije će za ovu utakmicu proći, a o televizijama na javnim površinama za neke sljedeće utakmice odlučivat će gradonačelnik.

Osim televizija i zvučnika, na javnim površinama u povijesnoj jezgri bit će zabranjeno i postavljanje elektroakustičnih i audio uređaja te pojačala za mikrofone.

Nema više ni javnog vatrometa, posebno na dane 1. i 31. listopada, 1., 2. i 18. studenoga te 6. prosinca. Drugim danima vatromet će se moći izvoditi, ali samo ako ga odbori gradonačelnik i to prilikom otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara, dočeka nove godine te nekih drugih, za Grad Dubrovnik, važnih događaja.

Za nadolazeće otvorenje Igara, barem je tako prethodno najavljivano, vatrometa neće biti, osim ako se organizatori u međuvremenu nisu predomislili.

„Točkićima” na kuferima u gradskoj upravi još nisu doskočili pa će se s njihovom implementacijom u Odluku o komunalnom redu izgleda pričekati. Iako je gradonačelnik iznio neke prijedloge kako riješiti „točkiće”, buka koja oni stvaraju dok ih turisti vuku po Stradunu, ipak je u razini dozvoljene. Prijedlog da ih turisti nose u ruci umjesto da ih vuku po ulicama, kao i prijedlog da se organizira služba koja će ih s aerodroma dovoziti u Grad, poprilično su bizarni. Kotači na kuferima izmišljeni su da se ljudi ne bi mučili noseći ih, a organiziranje gradske službe za prijevoz kufera nekako je u domeni znanstvene fantastike i posve je nepotrebno.

Dok se rješava problematika „točkića” i kufera, prema Odluci koja je upućena na Vijeće, unutar pješačkih zona zabranjena je vožnja paletarima i ostalim transportnim kolicima koja nemaju „meko napumpane gume”, tako piše u gradskoj odluci.

Turistički vodiči koji vode grupe od više od 20 turista bit će obvezni prilikom vođenja koristiti audio uređaje, piše i to.