Subota, 14 Svibanj 2022 01:31

U zgradu dubrovačke gradske uprave postavljen seizmografski uređaj

U sklopu znanstveno - istraživačkog projekta „Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj – SeisRICHerCRO“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, u zgradi Gradske vijećnice Grada Dubrovnika postavljen je seizmografski uređaj za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa.

Kako navode iz gradske uprave „svrha mjerenja je kontinuirano opažanje dinamičkih svojstava zgrade Gradske vijećnice kako bi se uočile eventualne promjene u osnovnim frekvencijama na koje bi mogao utjecati potres ili vibracija uzrokovana ljudskom aktivnosti te shodno tome procijenio potencijalni rizik”.

Mjerenja će se obavljati do siječnja 2025. godine do kada traje projekt koji stavlja naglasak na karakteristične građevine i skupine objekata kulturne baštine na potencijalno seizmički ugroženim područjima, pri čemu procjena rizika postaje strateški alat kada je nužno odrediti prioritete za slučaj obnove.

Za ovo su istraživanje odabrani povijesna jezgra Dubrovnika te katedrala sv. Jakova u Šibeniku i dvorac Trakošćan. Cilj je razviti jednostavne, primjenjive metodologije i praktične postupke za procjenu seizmičkog rizika objekata kulturne baštine kako bi se, na temelju procijenjenog rizika, ojačala otpornost infrastrukture te tako smanjili potencijalni rizici oštećenja, ekonomskih i ljudskih gubitaka.
 
Projekt povodi Geofizički odsjek Prirodoslovno - matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić, a suradnici na projektu doc. dr. sc. Davor Stanko i doktorand Jakov Stanislav Uglešić.

dpp