Srijeda, 30 Studeni 2022 18:38

Uredit će se serpentine, a kad će tvrđava na Srđu u obnovu? Franković: Traje arbitražni spor

Piše:
Uredit će se serpentine, a kad će tvrđava na Srđu u obnovu? Franković: Traje arbitražni spor Foto: dpp/arhiva

Dok se 2023. očekuje uređenje serpentina koje vode prema Srđu, tvrđava Imperial još ne može u obnovu. Naime, nakon što je rješenjem o ovrsi Općinskog suda u Dubrovniku tvrtka Razvoj golf tvrđavu morala predati Gradu, pred Arbitražnim sudom u Zagrebu pokrenut je i arbitražni spor. Dok se taj spor ne okonča, kazao je gradonačelnik Mato Franković, tvrđava se neće obnavljati.

- Mi smo još uvijek u fazi arbitraže pred Arbitražnim sudom u Zagrebu. Postupak je već započeo. Bivši koncesionar tužio nas je za neovlašteno raskidanje koncesije i bilo bi neozbiljno od nas, čak bi nam moglo i smetati da donosimo bilo kakve odluke, proračunske i slične, dok se taj postupak ne okonča. - kazao je Franković.

- Mi vjerujemo da će taj postupak biti gotov u 2023. Dakle, napravljena su sva potrebna vještva i više puta smo istaknuli kako je koncesionar pažnjom lošeg gospodara gospodario tvrđavom, da nije provodio nužnu sanaciju i nije zaštitio spomeničku baštinu Grada Dubrovnika i upravo smo iz tog razloga i raskinuli koncesiju i vjerujem da će arbitražni sud potvrditi naše stajalište. - rekao je Franković.

Naime, Gradsko vijeće je još polovicom 2020. donijelo odluku o raskidu koncesijskog ugovora za tvrđavu Imperijal s razvoj Golfom. Nakon što je, prema odluci Gradskog vijeća ugovor o koncesiji raskinut, Razvoj golf je pred arbitražnim sudom pokrenuo postupak.

Kad je u pitanju uređenje serpentina, u proračunu za iduću godinu za tu je namjenu osigurano 3 milijuna kuna, Gradonačelnik je stava kako serpentine, kojima veliki broj ljudi ide na Srđ, treba i primjereno urediti.