Ponedjeljak, 30 Kolovoz 2021 16:38

Vladajuća većina pokrenula proceduru za novu Valamarovu izgradnju na Babinom kuku

Piše:

Valamar će graditi na prostoru kampa Solitudo, ali je barem površina na kojoj je bio negdašnji disco Divinae Foklie sačuvana od gradnje. Naime, Vijeće je usvojilo Prijedlog odluke o izradi Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika te UPU-a Babin kuk s amandmanom gradonačelnika Mata Frankovića kojim na području kampa sjeverno od Ulice Vatroslava Lisinskog nije moguća gradnja jer je to prostor zaštićenog krajobraznog zelenila.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji se izjasnio protiv izgradnje hotela, izuzeo se od glasanja uz obrazloženje kako ima dionice Valamara. Franković se inače tijekom sjednice u više navrata grubo obrušavao na srđevce koji su bili iznimno aktivni.

- Ne želim da netko politički, srđevci, ovo iskoriste vješto manipulacijski kako samo oni znaju, kao pretvaranje u nove građevinske površine. Novi dokument se tek treba izroditi, a sastavni dio rađanja tog novog dokumenta je javna rasprava na kojoj mogu sudjelovati svi građani. Svi želimo isto, što više javnog prostora i javnog sadržaja. - rekao je Franković.

Đuro Capor (SJG) kazao je kako se ciljanim izmjenama GUP-a pogoduje Valamaru.
- Po čemu se to vidi da mi osuđujemo način na koji posluje Valanar koji nam 10 godina ne da pristup javnim površinama i parkovima i koji ove sezone nije otvrio tri hotela. Vi ste glavni u izmjenama planova, a ne stručna služba Grada. Kakav ste dogovor postigli s Valamarom jer iza svega stoje konkretni dogovori zbog kojih se na ovakav način brukate. Javnost se o gazi od 2007. i protivi se onome što se događa na Babinu kuk. Ako se pored redovnih izmjena GUP-a nešto mijenja onda se ciljano pogoduje. - rekao je Capor.

Franković mu je odgovorio da tapka u mjestu kao dijete kad je bijesno jer mu ne daju igračku.
- Dijete bi riješilo svoj problem da dobije igračku ,a vi ne želite. Kad sam ja to osobno kao gradonačelnik gazio javnost? Kako ste vi to zaključili da sam gazio javnost. Nema dogovora ispod stola, mračnih sila i nema svjetskih liberalnih organizacija koje financiraju mene poput onih koje financiraju Možemo i SJG. - rekao je Franković.

Nakon što je Vlahušić predložio novu cestu poviše Mandrača koju je Franković podržao, Capor je istaknuo kako je zanimljiva ta otvorenost Frankovića prema idejama Vlahušića kojega hvali Muratti.

Upozorio je kako ništa s Valamarom ne treba raditi do okončanja sudskog spora pa tako ni sastavljati međustranačko povjerenstvo za Babin kuk koje je predložio Vlahušić.

- Imamo sudski spor i nemamo što izmišljati međustranačko povjerenstvo koje bi išlo utvrđivati što je od Grada, to je čisto politiziranje. Zašto s tvrtkom s kojom smo u sporu krećemo u izmjene plana, a da nije poznato gdje to vodi. U toj Valamarovoj gradnji ne vidim interes Grada, ali ga vidim u nastavku spora i povratu onog što Gradu pripada. U zemljišniku nisam našao plombe ni zabilježbu spora nad spornim česticama. - rekao je Capor.

Koje koristi od gradnje na Babinu kuku imaju građani, pitao je gradonačelnika Nikša Selmani (SJG).

- Imaju li građani neke koristi od ovog projekta? To se knjiženje o kojem govorite moglo provesti bez UPU-a. Zašto bi se ovdje povećavali kapaciteti za 100 posto i gradila tri hotela? Građani od ovoga nemaju ništa. Dosad su im bili zatvoreni svi pristupi, znamo kako Valamar radi. - rekao je Selmani, kojemu je Franković odgovorio kako je gradnja na Babinu kuku od javnog interesa.

- Pokušao sam obući Selmanijeve cipele promišljajući zato građani nemaju nikakve koristi.Javnost želi biti uključena da bi javne površine bile od koristi javnosti. Privatnik želi realizirati investiciju. Sad se Selmani pita što je interes građana. Pa ovako plastično, interes građana je zapravo da se dogodi tamo investicija. To je interes svih onih koji ne rade u javnom sektoru, postoje ljudi koji rade u hotelima, njihov interes je da se to tamo dogodi, kao i onih koji bi te goste dovozili tamo. Ali ne nauštrb javnog prostora, uvodeći rampe i sl. Ne možete reći da javni interes nije realizacija investicije. Zamislite da se hoteli Babinog kuka nisu izgradili ili Excelsior, mi bismo se bavili poljoprivredom ili bismo lovili ribe. Ako nema tog visokokvalitetnog gosta na Babinom kuku, onda nema tog gosta u restoranu, pa onda Roko nema što nositi u taj restoran. Jedno vuče drugo. - rekao je Franković.

Selmani je pitao koliko je kreveta na Babinu kuku. Upozorio je kako će na tom prostoru nastati barem još 4 800 kreveta te ponovo pitao je li u javnom interesu toliko povećanje kapaciteta. Kazao je kako hoteli sa četiri i pet zvjezdica žele biti zatvoreni resorti i ne žele građane na svom prostoru.

Franković je odgovorio kako ne zna gdje je Selmani pročitao da se broj kreveta povećava te naglasivši kako nitko ne želi još 5 000 kreveta.

Capora je zanimalo tko će plaćati ciljane izmjene plana te naglasio kako smo dobili puno magle, a premalo materijala. Pitao je I je li krajobraznu studiju za izradio investitor.

- Da nama Valamar određuje što je primjereno, a što nije. Zanima me i kako će to izgledati s pozicije u Lozici gdje je zapravo Vićan, a ne u onoj kući na Vojnoviću.

Franković je kazao kako bi plansku dokumentaciju potpisao svaki građanin Dubrovnika jer je sve u njoj dobro za Grad.

Marko Potrebica potvrdio je da procedura oko izmjene dokumentacije pokrenuta od Vlamara, ali i dodao kako im to ne daje za pravo da definiraju prostor Babina kuka. Kazao je kako će i javnoj radspravit bit i protiv gradnje dodatnih hotelskih sadržaja na Babinu kuku. Potrebica je istaknuo kako su amandmanom gradonačelnika onemogućili gradnju jednog hotela. Kazao je kako za izmjene prostorno planske dokumentacije neće glasati već će se izuzeti jer ima dionice Valamar.

Capor je upozorio kako će nova gradnja na Babinu kuku dovesti do prometnog kolapsa na predjelu Lapada, no na njegove primjedbe o prometu nitko se nije obazirao.