Srijeda, 11 Studeni 2020 20:41

Županijska skupština ubuduće s 37 vijećnika, kakav bi bio raspored snaga prema rezultatima s prošlih izbora...

Piše:

U Županijskoj skupštini, nakon zakonskih izmjena, odnosno na predstojećim lokalnim izborima, umjesto 41, trebalo bi biti 37 vijećničkih mjesta. Prema rezultatima s prošlih izbora u novom bi sazivu Županijske skupštine Dubrovačko – neretvanske županije, najviše mandata ponovo bi osvojio HDZ.

Na prošlim izborima koalicija predvođena HDZ-om osvojila je 19 mandata u Županijskoj skupštini. Most ima 11, a koalicija predvođena SDP-om šest mandata. Tri mandata u županijskoj skupštini ima koalicija HNS-HSS dok DDS ima dva mandata. HSP, koji se također natjecao na izborima nije prešao izborni prag.

U sazivu Županijske skupštine s 37 vijećnika, prema rezultatima s prošlih izbora, 17 bi pripalo koaliciji predvođenoj HDZ-om. Most bi imao 10, SDP pet, ako bi se ponovo formirala koalicija HNS-HSS imala bi tri, a DDS dva mandata.

zuipanijska skupstina 37vijecnika 111120

Naravno odnosi snaga i broj mandata pojednih stranaka u novom sazivu Županijske skupštine mijenjat će se sukladno preferencijama birača te predizbornim koalicija koje će se uoči izbora formirati. Na izbore u županiji namjerava s listom izaći i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji sigurno računa i na glasova HNS-a iz kojega je istupio, ali i glasove dijela birača SDP-a, posebno one iz dubrovačkog dijela Županije.

Birači Dubrovačko-neretvanske županije inače su tradicionalno naklonjeni HDZ-u.