Ponedjeljak, 19 Srpanj 2021 09:18

15 vijećnika traži, hoće li većina u Županijskoj skupštini podržati osnivanje rehabilitacijskog centra za osobe s teškoćama u razvoju?

Piše:
S konstituirajuće sjednice Županijske skupštine S konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Foto: DNŽ

Na inicijativu 15 vijećnika ovaj tjedan, u petak, održat će se tematska sjednica Županijske skupštine o osnivanju rehabilitacijskog centra za osobe s teškoćama u razvoju Dubrovačko - neretvanske županije. Tematsku sjednicu još je na konstituirajućoj sjednici zatražio vijećnik Mosta Pero Jerković, prethodno skupivši potreban broj potpisa vijećnika.

Vijećnici koji poduprli Jerkovićev prijedlog drže kako je osnivanje ovog centra nužno jer Županija nema ustanovu koja sustavno brine o osobama s teškoćama u razvoju nakon što navrše 21. godinu života.

Centar bi trebao obavljati djelatnosti predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja djece i učenika s poremećajima iz autističnog spektra te ostalim poteškoćama u razvoju, djelatnost socijalne skrbi u okviru kojih bi se pružale i usluge smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka te usluge psihosocijalne podrške.

Predlagatelji traže i usvajanje odluke o osnivanju šestoročlanog povjerenstva za pripremu osnivanja rehabilitacijskog centra u čijem bi sastavu bila po tri vijećnika iz redova vladajuće većine i oporbe, a čija bi zadaća bila priprema dokumentacije nužne za osnivanje centra.

Predlažu da se odluka o osnivanju ovog centra usvoji najkasnije do 31. prosinca ove godine te da se župan Nikola Dobroslavić obveže da će službenike u županijskim upravnim odjelima staviti na raspolaganje povjerenstvu za pripremu osnivanja rehabilitacijskog centra za osobe s poteškoćama u razvoju Dubrovačko – neretvanske županije.