Utorak, 23 Ožujak 2021 17:20

DDS traži umanjenje cijene vrtića za 50 posto za djecu koja u vrtić i ne idu zbog koronavirusa

Iako nisu službeno zatvoreni, Dječji vrtići Dubrovnik nisu smanjili iznos na uplatnicama za djecu koja već nekoliko mjeseci ne idu u vrtić. Zašto se ne povedemo za dobrim primjerima iz Hrvatske gdje je makar malo olakšano roditeljima koji su i tako već godinu dana u neizvjesnoj financijskoj situaciji? - navodi se danas u priopćenju DDS-a iz kojeg pišu kako „Dubrovački demokratski sabor u potpunosti ima sluha prema roditeljima” te traže „od Dubrovačkih vrtića i nadležnih institucija da se iznos naknade za djecu koja ne idu u vrtić u ovim okolnostima smanji za 50 posto”.

- Osobno poznajem nekoliko obitelji koje imaju po dvoje ili više djece, a ne šalju ih u vrtić zbog sigurnosti starijih ukućana. U ovakvoj situaciji oni plaćaju punu cijenu vrtića - 500 kuna za prvo plus 275 kuna za drugo dijete i tako dalje. Kada se sve zbroji ispadne visoka cijena za vrtićku uslugu koju ne koriste, a u ovim vremenima su možda ostali bez posla ili dijela primanja. – ističe predsjednik DDS-a Pero Vićan.

„Obitelji koje među svojim ukućanima imaju bolesne, starije ili rizične članove u ovoj se situaciji ponašaju odgovorno i ne dovode ih u rizik slanjem djece u vrtić. Stoga smatramo da je nužno da se odluka o smanjenju cijene čim prije donese. Nažalost, u pandemiji koja traje već godinu dana Dječji vrtići Dubrovnik nemaju razvijen mehanizam što napraviti u situaciji kada djeca mjesecima ne idu u vrtić i ne troše obroke iz potpuno opravdanog razloga. Jedina opcija koja je roditeljima ponuđena je da njihovo dijete uzme „godišnji“ u trajanju od mjesec dana. Za razliku od gradskih vrtića onaj primjerice u Župi, koji je službeno zatvoren, nema potraživanja prema roditeljima, što je minimum razuma za stanje u kojem se svi nalazimo.” - piše još u priopćenju.

dpp