Nedjelja, 20 Kolovoz 2023 15:20

DUBROVAČKOM SFT-U NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM U REGIONALNOJ KONKURENCIJI NA 17. DORF-U

SFT SFT

Dubrovački audiovizualni kolektiv SFT za film „Uspon i pad SFT-a” dobio je nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na 17. Festivalu DORF u Vinkovcima.

Žiri u kojem su bili Magda Mas, Dubravko Mataković i Domagoj Ivanković duhovito je obrazložio svoju odluku: „Uspon i pad SFT-a odlično je dokumentirana introspektivna priča o perspektivnom dubrovačkom sastavu. Film je cjelokupno sadržajan, humorističan i konceptualno-tehnički dobro izveden. Nema minute viška materijala u filmu, cijelom svojom dužinom teče i drži gledatelja zainteresiranim. Ističe se odličan pristup montaži, koja je zasigurno jedan od najvećih aduta ovog filma. Montažni postupci su ti koji cijelu priču drže na okupu na zabavan način. Koncept dramaturgije u filmu odgovara estetici glazbe koju bend stvara i to ga čini šarmantnim. Osim što su zaslužili ovu nagradu, zaslužili su nastup na Eurosongu, i više od 300kn (40.62 eur) i da svatko ko pronađe ovu snimku neđe u šufitu uzvikne 'Jebote što je ovo dobro bilo, ko su ovi ljudi?'”

Film, scenarij i cjelokupni koncept je nastao tijekom kreativnih radionica u ljeto 2022. godine koje su članovi banda i glumci Melko Dragojević, Dario Gverović, Mislav Stanković i Matia Pijević pohodili pod vodstvom dramaturga Ivana Penovića i Marina Lisjaka na inicijativu Marka Mijatovića. Cjelokupnu produkciju su podržali Art radionica Lazareti i Audiovizualni centar Dubrovnik u sklopu godišnjih programa naslonjenih na Zajednicu tehničke kulture, Grad Dubrovnik te Ministarstvo kulture i medija RH.

Vrijedi spomenuti kako su osim dubrovačkih SFT, također na ovogodišnjem DORF-u nagrađeni film „Retro Boom" autora Dalibora Platenika (posebno priznanje žirija „kao dokument vremena i pojavu koja se kao konstanta provlači kroz pop kulturu današnjice već dekadama."). Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodijelio je, posmrtno, briljantnom kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću, a priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač.

dpp