Utorak, 15 Kolovoz 2023 12:54

Foto / UGD, ATELIER PULITIKA: PREDSTAVLJENE DVIJE PJESNIČKO - GRAFIČKE MAPE

Foto / UGD, ATELIER PULITIKA: PREDSTAVLJENE DVIJE PJESNIČKO - GRAFIČKE MAPE Foto: UGD

U Atelijeru Pulitika jučer je održano predstavljanje pjesničko - grafičkih mapa „Sarabanda za Anamariju” i „Haiku iz bolnice” u izdanju Zbirke Biškupić. Na predstavljanju su govorili utemeljitelj Zbirke Božo Biškupić, akademik Luko Paljetak, umjetnik Tin Samaržija, povjesničarka književnosti izv.prof.dr.sc. Katja Bakija i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovni, Tonko Smokvina. Stihove „Sarabande za Anamariju” je čitao sam autor Luko Paljetak, dok su stihove „Haiku iz bolnice” čitali Luko Paljetak i Hrvoje Sebastijan na hrvatskom jeziku, a Kazuhiro Tamari i Mika Uehera na japanskom jeziku. Za glazbenu pratnju bio je zadužen Miho Bulić.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina ovom je prilikom utemeljitelju Božu Biškupić uručio i priznanje zahvalivši mu se pritom za izniman doprinos i obogaćivanje Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

Također, Božo Biškupić ovom je prilikom Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik donirao još jednu pjesničko-grafičku mapu u izdanju Zbirke Biškupić, pod nazivom „Sedam posljednjih riječi Kristovih” čiji je autor Luko Paljetak, a koja je objavljena je 22. lipnja 2002. u Zagrebu u biblioteci „Speculum” koju je osnovao, uređuje i likovno oblikuje Božo Biškupić. Predgovor je napisao Tonko Maroević, pjesme su otisnute u 69 primjeraka u tiskari Puljko u Zagrebu, a u svakom se primjerku nalazi 10 grafičkih listova u tehnici bakropisa Josipa Zankija.

Pjesničko - grafička mapa „Sarabanada za Anamariju” Luka Paljetka koja je ovom prilikom prvi put predstavljena javnosti, objavljena je u svobnju ove godine, također u biblioteci „Speculum”. Predgovor je napisao Krešimir Nemec. Pjesme su otisnute u 69 primjeraka, te se u svakom nalazi i orginalni crtež (tuš, tuš u boji) i deset grafičkih listova u tehnici bakropisa (2022.) Tina Samaržije. Naslovi pjesama su: Bijeg, Most, Ukradena knjiga, San, Osjećaj, Udarci, Dan, Jesen, Prekratki present, Ljubav, Analiza, Sluga, Barbari, Voće, Ruke i Nebo. Djelo je posvećeno prevoditeljici, lektorici, urednici i supruzi Luka Paljetka, Anamariji Paljetak koja je preminula 2019. godine.

Pjesničko-grafička mapa „Haiku iz bolnice” autora Luka Paljetka objavljena je u veljači u Zagrebu u biblioteci „Arbor” koju uređuje također Biškupić. Pjesme su na japanski jezik preveli Yutaro Nishida i Tomislav Mikuljan, te su otisnute u 67 primjeraka. Dva posebna primjerka namijenjena su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i National Diet Library u Tokiju. Paljetak zapisuje 25 haiku pjesama u Zagrebu tijekom boravka u bolnicama u prosincu 2022. U svakom primjerku nalazi se 16 grafičkih listova (2023.) u tehnikama bakropisa i akvatinte Mirana Šabića. Ova je knjiga izdana u povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana.

Osim predstavljanja navedenih pjesničko - grafičkih mapa, u Atelijeru Pulitika su postavljene i dvije izložbe, izložba Tina Samaržije „Iz knjige pjesama Luka Paljetka - Sarabanda za Anamariju” te izložba Mirana Šabića „Iz knjige pjesama Luka Paljetka – Haiku iz bolnice”. Izložbe je postavila muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, Petra Golušić, a mogu se posjetiti do 20. kolovoza.

dpp