Subota, 02 Srpanj 2022 20:37

Frankovića se srami, lika pored sebe ne srami, smeta mu HOS-ov grb, ali nije pošao do Mokošice s kantom piture

Piše:
Ivica Didić i Ivan Tropan Ivica Didić i Ivan Tropan Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Predsjednik dubrovačkog SDP -a Ivica Didić u prethodnih sedam dana počastio nas je s čak dva priopćenja. Čovjek je preuzeo dubrovački SDP ima već evo sedam mjeseci, a na prste jedne ruke mogu se izbrojati njegove konferencije za novinare i priopćenja. Bogu hvala, kakva su ta priopćenja i od Didića i od ostalih sudionika političkog života u Dubrovniku, bolje da ih i ima što manje.

Tako se ni Didić u svoja posljednja dva nije baš nešto proslavio.

Prvo je reagirao na reakciju reakcije na tekst o HDZ – ovom gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću u majici HOS -a, objavljenom na portalu, koji uz napise u kojima „nećete vjerovati što se dalje dogodilo”, sise i guzice, živi upravo od raspirivanja najnižih strasti, a kud ćeš bolje od toga nego novinarski dipliti o ustašama, partizanima i drugim sranjima koja su trebala ostati iza nas prije 77 godina.

Uglavnom Franković je objavio na FB Storyju sliku iz maslinika, kopa čovjek subotom, obrezuje, polijeva, dođe mu kao ispušni ventil, a ispalo je sporno što kopa u majici HOS -a. Onda je Didić, politički potkapacitiran, pokupio bazu da Franković, ma zamislimo samo, fotografijom u majici HOS-a, snimljenom u masliniku, pokušava skrenuti pozornost s pravih problema! Dakle, po Didiću i još ponekim nevažnim biserima dubrovačke političke scene, Franković je objavom na FB Storyju valjda tražio da ga se popljuva, naručio valjda tekst u kojem ga se kritizira, a sve kako bi skrenuo pozornost s nečeg, čega, Didić nije napisao.

Napisao je zato u ime SDP -a da se oni srame gradonačelnika Frankovića, međutim ne srami se držati konferencije za novinare s Ivanom Tropanom, osumnjičenim da je s ocem Igorom ukrao 2,28 milijuna kuna, a koji još uvijek sjedi u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika u ime SDP-a. Vjerojatno bi to Didić, da ga sad pitamo, objasnio time, kako je uostalom već izjavljivao za pojedine medije, da ima i HDZ -ovaca u Dubrovniku koji imaju kaznene prijave „pa nitko o tome ne priča”. Spominje se tu i Franković. Ipak, nismo primijetili da je Frankovića policija privela u lisicama, a ni bilo koga drugog od dubrovačkih HDZ -ovaca. „Kaznenu prijavu može dići svatko”, čuje se također iz SDP-a kad se govori o Tropanu, ali u SDP -u to ne spominju kada govore o prijavama protiv dubrovačkih HDZ -ovaca koje su podnijele privatne osobe, jer uistinu podnijeti kaznenu prijavu „može svatko”, ali policija nije baš „svatko” i gle - bila je i neka istraga. No, Didić se ne srami, nema formalno ni zašto, Tropan još nije niti optužen niti osuđen, ali govori to nešto o moralu i jednog i drugog pri čemu je sasvim OK da budeš osumnjičen za lopovluk ako ima i HDZ -ovaca s kaznenim prijavama. Ali eto, kažu u SDP-u da su oni drukčiji.

Nego, što ćemo s HOS-om... Didiću strašno smeta HOS-ova majica s grbom na kojem piše „Za dom spremni”. Da može Didić bi možda Frankoviću rado tu majicu skinuo, ali ako mu toliko smeta obilježje HOS-a Ivica Didić lako može poći do Mokošice i prebojiti grafit s grbom HOS-a na ulazu u to naselje (iscrtan u vrijeme mandata Andra Vlahušića s kojim je SDP bio u partnerstvu), čisto da pokaže primjerom, djelom, kako bi se to trebalo raditi u pravnoj državi.

Ah da, ali postoji problem, niti Didić ima hrabrosti to uraditi, niti je pravno u potpunosti jasno da je HOS-ov grb zabranjen pa onda dolazimo i do toga da nije sasvim jasno koji je točno i po kojem zakonu grijeh počinio gradonačelnik Mato Franković, i to toliko veliki da nam se ukaže priopćenje Ivice Didića iz stranke koja, dok je bila na vlasti, nije željela pravno regulirati status usklika „Za dom spremni”.

Drugo priopćenje Ivice Didića toliko je zapravo nevažno, jednako kao i prvo, da nam ni samima nije jasno što nam bi da oba objavimo. Čovjek je u tom drugom nabrojao što sve Mato Frankvoić nije napravio u prvoj godini drugog mandata, a obećao je u predizbornoj kampanji, što bi bilo sasvim OK da nije nesuvislo nabrojao i projekte za koje trebaju i dvije godine da se samo skupe papiri.