Srijeda, 11 Kolovoz 2021 07:23

Gradski vijećnici o nedavnom uhićenju kolege... Samo Cetinić jasno odgovorio: Tropan se s istragom nije trebao ni kandidirati

Piše:
Gradski vijećnici o nedavnom uhićenju kolege... Samo Cetinić jasno odgovorio: Tropan se s istragom nije trebao ni kandidirati Foto: Dubrovački dnevnik

Gradski vijećnik SDP -a Ivan Tropan koji pretendira na mjesto predsjednika Gradskog odbora te stranke, nedavno je uhićen zajedno sa svojim ocem pod sumnjom da je radnicima ukrao poticaje koje je Vlada u korona krizi osigurala kako bi se očuvala radna mjesta. Tropanu se stavlja na teret i da je krivotvorio svjedodžbe nekih radnika. Tropani su nakon saslušanja kod istražnog suca pušteni na slobodu.

Kad ovo privođenje treba komentirati neki od vijećnika poslovično su zakopčani. Ipak svi oni koji su Tropanovo uhićenje komentirali za portal Dubrovnikpress.hr ističu kako su ostali iznenađeni jer su u kampanji o Tropanu stekli posve drukčiji, odnosno pozitivan dojam.

Vijećnik Srđ je Grad Đuro Capor tek je jedan od vijećnika koji ističe kako je ostao iznenađen viješću da je SDP -ovac Ivan Tropan uhićen.

- Stvarno sam bio jako iznenađen privođenjem Ivana Tropana jer su optužbe koje mu se stavljaju na teret jako ozbiljne, pogotovo što su u potpunom raskoraku s onim što bi lijeve političke opcije trebale zastupati. Tropan je inače tijekom kampanje ostavio dojam pristojnog čovjek i zaista nisam očekivao ovakav razvoj događaja, zaista sam iznenađen. - rekao je Capor.

Na pitanje bi li Tropan svoj mandat u Vijeću trebao prepustiti nekome od svojih kolega s liste, Capor ističe kako je to pitanje za SDP, odnosno dodaje kako je to prvenstveno SDP -ov unutarstranački problem.

- Daljnji angažman vijećnika Tropana je unutarstanačko pitanje za SDP. Nadam se da će ta stranka izaći iz ove krize i nastaviti djelovati, boreći se za programe za koje su ih građani izabrali. Teško mi je komentirati bi li Tropan trebao ostati u Vijeću ili ne. Čini mi se da bi mu bilo jako teško slušati paljbu iz redova HDZ -a koji bi svaki njegov argument tijekom sjednica mogli sasjeći u korijenu. Zbog sumnji koje mu se stavljaju na teret mislim da je za samu stranku, odnosno SDP bolje da promisle o nekome tko bi bio bolja zamjena Tropanu u Vijeću. - smatra vijećnik SJG Đuro Capor.

Dok je Capor poprilično direktan, nezavisni vijećnik Andro Vlahušić po pitanju Tropanova uhićenja dosta je zakopčan. Dok Tropana policija sumnjiči da je pomagao ocu ukrasti radnicima oko 420 000 kuna Vladinih poticaja te da je krivotvorio svjedodžbe, Vlahušić ističe kako ga zabrinjava način na koji je Tropan uhićen.

- Ne treba se nikad veseliti tuđoj nesreći. Ipak, zabrinjava način na koji je to uhićenje izvedeno u odnosu na neka prethodna uhićenja. Bilo bi dobro da znamo kako policija radi kad nekoga privodi s lisicama, a kako kad nekoga pozove na informativni razgovor. Da se razumijemo, ova moja primjedba nema veze s Tropanom nego s uređenom državom. Bilo bi dobro da prilikom postupanja policije i DORH -a kriteriji za sve budu jednaki. Inače, tuđim problemima se nikad ne veselim i ne želim ulaziti u priču o Tropanovu uhićenju. U detalje tog uhićenja ne želim ulaziti niti bilo koga opravdavati. Ne mogu se veseliti tuđoj nesreći, iako su brojni oni koji su se veselili mojim nesrećama. - kazao je Vlahušić.

Odgovorio je na pitanje treba li Tropan i dalje obnašati dužnost vijećnika u Gradskom vijeću.

- SDP i obitelj Tropan sami moraju rješavati svoje probleme. - kazao je nezavisni vijećnik Andro Vlahušić.

Poprilično zakopčan dok institucije u slučaju Tropani senior i junior ne odrade svoj posao do kraja je i vijećnik DUSTRA -e Željko Raguž .

– Nemam nikakvih komentara i ne želim ništa reći o Tropanovu uhićenju. Ne želim se naslađivati niti bilo koga kriviti dok institucije ne odrade svoj posao. Tropanu kao čovjeku želim svako dobro, a vrijeme će pokazati što je istina, a što nije. - rekao je Raguž.

Treba li Tropan ostati u Vijeću? Raguž smatra da je to odluka koju sam Tropan treba donijeti.

- Svatko je kovač svoje sreće. Kao nositelj liste dobio je mandat na svoje ime i prezime i on treba donijeti odluku hoće li istupiti iz Vijeća te kako će se njegov eventualni ostanak u Vijeću odraziti na njega i na stranku. On najbolje zna što mu je činiti. - rekao je čelnik DUSTRA-e i gradski vijećnik Željko Raguž.

U čudu je kad je pročitao da je Ivan tropan uhićen, ostao i gradski vijećnik Ivan Cetinić (KLGB Ivica Roko)

- Stvarno sam ostao u čudu kad sam vidio da je Ivan Tropan priveden. Bilo mi je to na prvu čudno dok nisam vidio o čemu se radi. Svi mi možemo sad misliti što hoćemo, je li kriv ili nije, institucije će to procesuirati i ako je kriv odgovarat će po zakonu. Iskreno, meni je to bilo strašno jer imam par pitanja, a prvo je, ako istraga traje od 2020. da se on upustio u kandidaturu za gradonačelnika i da SDP to nije znao. To mi je malo čudno, ali njihova stvar. Čudno mi je da su ga doveli u lisicama, a onda ga nakon dva sata pustili vanka k'o da se ništa nije dogodilo. - kazao je Cetinić, istaknuvši kako ne vjeruje da je slučaj Tropan potencirala politika što je pokušao nametnuti Tropanov odvjetnik Dino Hadžiomerović.

- Ipak, ne vjerujem da je taj proces politički motiviran jer osim što je mrlja Tropanu i njegovoj familiji, mrlja je i za sve političare na koje ljude ionako gledaju s prijezirom jer misle da su svi isti. Ispada da su svi takvi. Na koncu konca i mi sjedimo u Gradskom vijeću pa će ljudi misliti da smo i mi takvi. - kazao je Cetinić, odgovorivši na pitanje treba li Tropan istupiti iz Gradskog vijeća.

- Da se meni takvo nešto dogodilo, ne bih ni išao u kandidaturu za gradonačelnika ili vijećnika ako bi smatrao da me nešto takvo može udaljiti s tih funkcija. Ne bih se u to uopće upuštao. I mi smo pred izbore sastavljali listu i provjeravali smo ljude, ima li tko kakvu kaznenu prijavu ili nešto slično. Kad smo predavali dokumentaciju na sudu, sutkinja nam je rekla da nikad nije vidjela čistiju listu. Vidjet ćemo hoće li se Tropan uopće pojaviti na idućoj sjednici i hoće li svoj mandat dok taj proces traje, staviti u mirovanje. To je njegova osobna stvar. Ja sebi to ne bih dozvolio, ali odluka je na njemu. - rekao je vijećnik KLGB Ivice Roka Ivan Cetinić.