Četvrtak, 14 Ožujak 2019 14:19

Vlahušić: Drago mi je da su u DORH-u promijenili mišljenje pa pomažu Gradu

Piše:
Vlahušić: Drago mi je da su u DORH-u promijenili mišljenje pa pomažu Gradu Foto: DPP

Očito je i u DORH-u trebalo proteći nešto vremena kako bi promijenili mišljenje, kazao je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić za portal Dubrovnikpress.hr, osvrnuvši se na vještvo DORH-a u kojem su, prema riječima gradonačelnika Mata Frankovića, procijenili kako koncesijska naknada za žičari treba biti 30, a ne 15 posto. Iako je puno puta o brojnim problemima u Gradu Dubrovniku dok je obnašao dužnost gradonačelnika tražio mišljenje DORH-a, Vlahušić ističe kako prema njemu nisu baš bili toliko susretljivi te dodaje kako ga vesele nagle promjene razmišljanja koje se događaju u Državnom odvjetništvu.

- Možda je i novi državni odvjetnik koji je u međuvremenu imenovan primijenio neke stvari, možda su u DORH-u zapuhali neki novi vjetrovi, a možda sam ih i ja nečemu naučio. U svakom slučaju me veseli da su promijenili stav i da sad pomažu gradskoj upravi u rješavanju brojnih problema pa tako i ovoga s Excelsa nekretninama. Možda za koju godinu u DORH-u promijeni i stav oko zidina pa će možda tužiti i goniti sve one koji su javno dobro dali privatnicima. Drago mi je i da su se uključili oko golfa, a gdje su bili kad se prodavalo zemljište i potpisivali ugovori za golf?! Ja nisam potpisao niti jedan od tih ugovora i nema niti jedne lipe šteta, a ovdje je počinjena direktna šteta i drago mi je da su u DORH-u reagirali. - rekao je Vlahušić te se osvrnuo i na optužnicu koja je protiv njega podignuta zbog Afere Revelin za što ga čega i sudski proces.

- Kad sam tražio pomoć oko žičare rekli su da ne mogu ništa jer nema ugovora pa nema ni kaznenog djela, a kad je u pitanju Revelin tamo su pregledali sve ugovore i ocijenili kako je sve uredno jedan kroz jedan, ali se onda našao jedan odvjetnik koji je zaključio da se na najmu Revelina moglo više zaraditi i drago mi je da su napokon uvjerili da se može više zaradit na žičari pa su predložili da koncesijska naknada umjesto 15 bude 30 posto. Kad je to već tako, može se postaviti pitanje jesmo li svi mi koji smo potpisivali ugovore o upravljanju zidinama s DPDS-om mogli potpisati bolje uvjete za Grad kad je u pitanju zarada. Možda omjer raspodjele novca 50:50 koji sam ja ugovorio nije bio dobar jer omjer 50:50 nije povoljan za Grad. Možda ni omjer 60:40 kojega je ugovorio Mato Franković isto tako nije povoljan za Grad, možda bi bilo bolje da je 70:30 ili 80:20 u korist Grada. Kad bi DORH u svim slučajevima u Gradu Dubrovniku, od žičare zidina do putničkih agencija postupao kao što je postupio u slučaju žičare i procjene kako je 30 posto koncesijske naknade bolje od 15 onda bi svi imali optužnice. Dakle, nitko sretniji od mene što imamo ovakav DORH kojemu su svi isti i koji štiti imovinu RH i Grada Dubrovnika, a kako bi u konačnici građani ovoga Grada imali osmijehe na licima, zadovoljstvo jer je stotine milijuna kuna u gradskoj blagajni. - kazao je ironično Vlahušić.

Osvrnuo se na svoj odnos s DORH-om i mišljenja koja je od njih tražio ne bi li riješio žičaru i koncesijsku naknadu koju Excelsa nekretnine trebaju plaćati Gradu Dubrovniku.

- Gradonačelnik Mato Franković kazao je tijekom sjednice Gradskog vijeća kako Grad donedavno nije podnio tužbu protiv Excelsa nekretnina, a to nije točno. Još u rujnu 2014. kad sam vidi da pregovori s Excelsa nekretninama nikud ne vode pisao sam trima ministarstvima i DORH-u i u tim dopisima se pozvao na Zakon o žičarama u kome jasno stoji da Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ne smije produžiti godišnju dozvolu Excelsa nekretninama za rad žičare koja ističe svake godine u srpnju ukoliko nisu zadovoljni svi uvjeti, a nisu bili ispunjeni, jer žičara radi bez koncesije dozvole i ostvaruje enormnu zaradu što je kazneno djelo. Iz DORH-a je uskoro na adresu gradske uprave stigao nevjerojatan odgovor u kojem je stajalo kako nema kaznenog djela jer nema potpisanog ugovora o koncesiji za žičaru. Taj je odgovor DORH-a u Gradskoj upravi i bilo bi ga dobro dati javnosti na uvid. - rekao je Vlahušić.

- Skoro sam pao u nesvijest kad sam pročitao taj odgovor, ali kako sam prošle godine u studenom pozvan na razgovor u DORH oko golfa i kako smo tada pričali i o drugim gradskim problemima, stekao sam dojam da su u DORH-u počeli mijenjati mišljenje pa sad kad je žičara u pitanju kažu „potpiši, plati i vozi” i sad sam sretan i veseo jer vidim da sam bio ispred svoga vremena. Sad u DORH-u kažu da Excelsa nekretnine moraju sve platiti, a ja kažem da to nije samo od 8. srpnja 2015. godine, tih 30 milijuna kuna. Treba se se računati od 2010. godine, od dana kada je žičara puštena u rad. Kad već DORH sad odjednom pomaže bilo bi pošteno da Grad naplati sve na što ima pravo. - kazao je Vlahušić.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019