Nedjelja, 24 Ožujak 2019 14:30

Traži se Kermit

Piše:

Zasvirajmo, upalimo svjetla, vrijeme je da se podigne zastor, počinje još jedan Muppet show. I zaista, zastor na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj ovaj mjesec tek što se podigao, a vijećnica Mosta Dolores Lujić, istaknuvši kako se našla uvrijeđenom, pitala je gradonačelnika Mata Frankovića hoće li se ispričati oporbenim vijećnicima jer ih opetovano naziva Muppet Showom. Dodala je kako ona kao vijećnica kvalitetno obavlja svoj posao dok gradonačelnik, vrijeđanjem vijećnika, omalovažava instituciju Gradskog vijeća. Gradonačelnik je istaknuvši, kako nije imao dojam da je Lujić u oporbi, vijećnici između ostalo odgovorio kako se nema namjeru ispričati jer stoji iza svojih riječi.

Franković je izgleda svojevremeno pratio Mupet Show pa dobro zna kako nema razloga ispričavati se onima koji ga nasmijavaju, čine mu dan ljepšim. Osim toga zna on dobro da Lujić i Kristić nisu nikakva oporba. Baš je nasmijavanje i zabavljanje gledatelja bila osnovna premisa Muppet Showa. S političkog aspekta, posve je logično što nesnalaženjem u političkom prostoru oporba nasmijava gradonačelnika, kad već ne mogu tako lako izvući osmijeh na lice i zaintrigirati one koji bi ih sutra na izborima trebali birati. Eh kad bi barem u svojim istupima na sjednicama znali glumiti kao Muppeti, tad bi show zvan Gradsko vijeće imao više smisla.

JADRAN GONZO, A KERMIT...

Oporbeni vijećnici uistinu imaju nekih dodirnih točaka s likovima iz Muppet Showa. Podjelom likova, Jadranu Baraču svakako bi pripala uloga Gonza, jer gledano iz prizme HDZ-a, Barač je taj nespretni cinik koji baš nikad ne uspije realizirati svoje zamisli.

Teško je među aktualnim vijećnicima pronaći Zvjerka, no da je kojim slučajem vijećnik to bi svakako bio Pero Vićan.

Tko je žabac Kermit, vođa kazališta koji kontrolira družinu? Maro Kristić? Možda jer svakako je dojam da sjedi na dva stolca, malo je s oporbom, malo orkestrira neke njihove aktivnosti, ali je ipak nešto više s HDZ-om. Doduše pokušava se prikazati kao dio oporbe, ali mu to baš i ne polazi za rukom.

Vido Bogdanović bi mogao biti taj Kermit, ali njega uloga lidera dubrovačke oporbe baš i ne zanima.

Možda Kermit i nije u Vijećnici, ako se uzme u obzir da je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić trenutno jedina oporba vladajućem HDZ-u. Ali Vlahušić nije član niti jedne političke stranke. Dojam je da želi na iduće lokalne izbore, ali ne vidi se da radi na okupljanju tima s kojim bi eventualno izašao pred birače, a nije baš ni da orkestrira tom oporbom.

Ni HNS više nije Frankoviću oporba jer dok je on na posljednjoj sjednici hvalio Valentina Dujmovića, Miho Obradović je s oduševljenjem najavio kako će prihvatiti iduće gradonačelnikovo izvješće ako se neki projekti realiziraju.

„Srđevci“ bi mogli biti dobra oporba kad ne bi isključivo bili fokusirani na plato Srđa i parkirna mjesta oko povijesne jezgre.

Da nije Gonzo, vođa družine Kermit trebao bi biti Barač, ali kad on udari u kupe njegova kolegica vjećnica Šimac Bonačić baca špade pa Barač ne može očekivati podršku ostatka oporbe kad nema podršku u vlastitim redovima. Doduše nije baš potpuni Gonzo, pokrenuo je tužbu oko DPDS-a i usmjerio raspravu na prošloj sjednici na neriješene odnose između Grada i Excelsa nekretnina oko žičare.

Gdje svrstati ove iz DDS-a? Koalicijski brak s njima je gradonačelnik javno razvrgnuo, ali mu oni i dalje drže stranu, redovito izglasavajući sve njegove akte. Oni pak nikako da shvate da nema više prilike da se vrate u koaliciju, osim možda ako se ne nadaju da će se vratiti pod Frankovićeve skute ako DUSTRA doživi krah na idućim izborima. I tu su im šanse male jer nisu izgradili osobu koja bi zaintrigirala birače, a kako će im idejni vođa na idućim lokalnim izborima ipak biti u nešto poznijim godinama, za očekivati da će rijetko tko za njih glasati.

STATLER I WALDORF

Muppeti su bili itekako zanimljivi, pa gledalo je ih 235 milijuna gledatelja u 100 zemlja, i nisu ih gledala samo djeca. Dosjetkama, crnim humorom, parodijom začinjenom bizarnim i apstraktnim elementima za kauče su prikivali i milijune odraslih gledatelja. Pa holivudske i pjevačke zvijezde doslovce su se otimale oko gostovanja u Muppetima.

Kad bi barem vijećnici svoj rad u Vijeću smatrali ozbiljnim. Mnogi od njih na stranačkim su listama na izborima bili zato što se nije imalo koga drugog staviti, a u Vijeću se u proteklom razdoblju nisu nametnuli svojim radom. Ovi HDZ-ovi za tim nemaju ni potrebe. Njima je samo važno da dignu ruke za gradonačelnikove akte i da ga tu i tamo obrane kad ga tko od i ovakve oporbe onako lagano ošine s boka.

No, kako su vladajući na pola mandata možda se na političkom spektru stvari počnu i pomicati s mrtve točke. Možda će time i sjednice Gradskog vijeća dobiti svoju političku žustrinu pa nas možda Franković i Potrebica više neće podsjećati na Statlera i Waldorfa, ona dva čangrizava starca iz lože u Muppetovu kazalištu. Možda se s vremenom prestanu pitati zašto moraju biti na sjednicama i koji je smisao showa jer vjerojatno se to pitaju prije početka svake od sjednica koje sukladno zakonu moraju odraditi, a koje im zbog jalove oporbe više ne predstavljaju nikakav izazov jer aktivna oporba pokreće i one koji su na vlasti.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019