zajednickadandrzavnosti2 2019

Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 22:16

Franković jasno ugostiteljima poručio da će imati manje stolova

Piše:
Franković jasno ugostiteljima poručio da će imati manje stolova Foto: DPP

Nakon što su slike stolica i stolova potkraćenih nogu da mogu stati na skaline ispred jednog od restorana u dubrovačkoj povijesnoj jezgri obišle Hrvatsku, komunalni redari krenuli su u akciju. Sezona u Dubrovniku još nije zapravo niti počela, a oni su ispisali kazne ugostiteljima koji se ne pridržavaju odredbi iz Odluke o zakupu javnih površina i Odluke o reklamiranju. Skraćivanje nogu stolica i stolova kako bi mogle stati na skaline neukusno je i neprimjereno, ali sukladno odluci o zakupu javnih površina nije zabranjeno pa vlasnik restorana koji je malo „modificirao” svoje stolice i stolove nije prekršio niti jednu odredbu te odluke, ima zakup javne površine i ne može mu se zbog toga napisati kazna. No, slika tih skraćenih nogu zapravo je najbolje oslikala sliku Dubrovnika u sezoni. Ona prikazuje u što su Dubrovnik pretvorili oni kojima je jedini cilj zaraditi par eura više.

Učestalo kršenje gradskih odredbi od strane pojedinih ugostitelja svakako je signal gradonačelniku Matu Frankoviću da se neke stvari oko stolova i ponašanja ugostitelja trebaju itekako mijenjati, a to je i najavio na današnjem sastanku s ugostiteljima. Tako je Franković najavio manje javnih površina u zakupu, ali i izmjene cijena za prostore u gradskom vlasništvu. Također će se mijenjati i odluka o reklamiranju, s aktualnom ni ugostitelji nisu zadovoljni, a gradonačelnik je ugostiteljima najavio da će biti obavezni ugraditi mastolovce. Snimit će se stanje kanalizacije prije i nakon sezone, najavio je Franković, kako bi se i sami ugostitelji uvjerili u nužnost postavljanja tzv. mastolovaca.

Nakon što isteknu ugovori o zakupu stari najmoprimci nećeimati prednost na natječaji, s obzirom da ubuduće to ni zakonim aneće biti predviđeno.

Zapravo, gradonačelnik nije danas rekao puno toga što ugostoitelji već nisu znali da ih čeka. Naime, još je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća najavio nova „pravila igre” oko stolova i stolica, a odnose se na njihovo smanjenje. Da je smanjenje broja stolova i stolica u povijesnoj jezgri nužno, govorio je Mato Franković još u izbornoj kampanji, a nastavio je to opetovano ponavljati i kao gradonačelnik, pa i danas na sastanku s ugostiteljima.

Gradonačelnikov tvrd stav o smanjenju broja stolova svakako ne sjeda najbolje većini ugostitelja pa već Frankoviću šalju poruke kako će na izborima 2019. ostati uskraćen za dio glasova.

Otkad se dogodio taj „boom” stolova u povijesnoj jezgri, Frankovićevi prethodnici, gradonačelnici, nisu se usuđivali otvoriti tu Pandorinu kutiju. Nije da nisu bili svjesni Grada kojega guše stolovi, ulica, placeta i trgova podređenih stolovima. Sve su oni to vidjeli, ali je čežnja za ostankom na vlasti bila jača od vapaja stanovnika i potrebe za uvođenjem reda. Komunalne gradske službe, koje su i tada trebale, mogle i morale paziti na red, zatvarale su oči jer je takvo pravilo bilo na snazi, a oni su slijedili politiku tadašnjih čelnika Grada.

Upravo je to zatvaranje očiju pred neredom dovelo do kaosa kojeg više ne mogu svesti u normalne okvire ni sve silne kazne, ni zabrane koje ispišu komunalci. Jedino rješenje je rezanje, odnosno smanjenje broja stolova u povijesnoj jezgri u kojoj je navodno 150 ugostiteljskih objekata. Rezanje i redefiniranje novih ugovora koje će po isteku 2019. sklopiti sa zakupcima javnih površina, a u kojima će biti predviđene odredbe o trajnom oduzimanju javne površine.

Franković, ustrajan u naumu da broj stolova smanji, onima koji mu već iza kantuna prijete poručuje kako stvari više neće funkcionirati po modelu uzmi i šuti, pa i pod cijenu da izgubi glasove. Nije Franković doduše objasnio kakav je to model uzmi i šuti, no svojevremeno se špekuliralo kako neki gradski dužnosnici uzimaju pare za stolove. O tome tko je davao, a tko primao kuverte više se ne govori, ali dio ugostitelja i dalje prijeti.

Ugostitelji su inače vječito nezadovoljni. Visok im PDV, problem im što moraju ulagati u svoje objekte, problem im što treba platiti reklamu ispred restorana, problem im što ne mogu više zakucavati reklame gdje ih volja i kako ih volja, žale se da malo zarađuju, ali rijetki su zatvorili objekt, dapače niču neprestano novi. Umjesto u kulinarskim umijećima, isprofilirani su u izbacivanju viška stolova kad nitko ne gleda.

Inače, ima u povijesnoj jezgri i renomiranih restorana. Zanimljivo je da se vlasnici takvih objekata nikad ili rijetko bune, ne prijete i ne postavljaju ultimatume. Zašto, i više je nego jasno.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019