Petak, 18 Kolovoz 2023 20:32

JOŠ UVIJEK JE NAJUGODNIJE LOVITI NOĆU S OBALE, EVO JEDNOG NAČINA S MUŠULAMA

Piše:
JOŠ UVIJEK JE NAJUGODNIJE LOVITI NOĆU S OBALE, EVO JEDNOG NAČINA S MUŠULAMA Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX

Uobičajeni prestanak ljetnih žega nakon blagdana Velike Gospe ove je godine izostao, a prema meteorološkim prognozama neće ga ni biti barem do rujna. Dok se to ne dogodi ribati je najugodnije noću, osobito s obale, kojoj ribe u to doba prilaze, hrane se intenzivnije te manje oprezno nego danju.

Lovina koja se može očekivati u ovakvom načinu lova je doista raznolika. Od najcjenjenijih riba najčešći ulov je fratar koji se noću približava obali jako blizu u potrazi za hranom, zatim sarak, ovrata, pic, a vrlo često i kavala. Njih je ciljano loviti najbolje komadom golog štracaljca i velikog crva, ali za neselektivni lov kao mamac najbolje je koristiti mušulu. Osim što je jedu sve ribe, mušule je najčešće moguće pribaviti i na mjestu ribolova - ubrati ih s kamenite obale, konopa barke.

Mušulu je najbolje koristiti svježu, tek otvorenu. Posoljena i prosušena biti će manje učinkovita. Mamac mora biti obilat, najbolje ga je omotati s elastičnom silikonskom niti. Time se postiže najbolje držanje mama na udici, ali i njegova željena tvrdoća. Obmotana mušula najbolje će i najduže zadržati svoj sok i otpuštati ga postupno u more. Uz sve to, obmotavanje elastičnom niti mamac se štiti od napada najsitnijih riba. No, važno je ne namotati puno silikonskog konca kako mušula ne bi bila bespotrebno tvrda.

U lovu mušulom pribor je potrebno češće izvlačiti iz mora nego kad se lovi velikim crvom ili golim štrcaljcem. Ako udicu ribe ne ogole ranije, pribor je potrebno izvlačiti i mamac mijenjati svakih desetak minuta. To znači da nakon odbacivanje nadjenutog mamca treba početi s pripremom sljedećeg, što noćni ribolov s obale čini dinamičnim.

Mušule je obmotavanjem najlakše i najbolje mamčiti pomoću igle, osobito kad se prave veliki, mamci namijenjeni krupnijim ribama. Za to su najprikladnija pomagala koje čine dvije ili tri igle. Nisu skupe, a i lako ih je vlastoručno izraditi. Najbolje od plutenog čepa u čiji jedan kraj treba zabiti dvije igle za mamčenje, paralelno i na međusobnom rastojanju od oko sedam milimetara. Iz čepa, ako može od „šampanjca”, koji najbolje leži u ruci, igle trebaju viriti oko 10 centimetara, što je dovoljno za izradu i najkrupnijih mamaca.

S tako velikim pomagalom može se izraditi mamac i od pet krupnih mušula, koje, kad ih se očisti, treba nabijati na igle jednu do druge kao ražnjić i zatim elastičnom niti obmotati sve zajedno. Tako se formira „kobasica“ koja se poprijeko reže ovisno koliko se mamaca želi izraditi.

muslue 180823 2 min

Ovako pripremljena mušula nadijeva se kao oliganj - malo navučena i na strunu poviše udice, koja mora malo viriti iz samog kraja „kobasice“. Osim toga, ovako pripremljeni mamac može se koristiti i kao „sendvič”, u kombinaciji s olignjima. Najprije se namamči „kobasica“ na otprilike tri četvrtine dužine udice, a zatim se na njen vrh navuče traka ili komad kraka lignje i ostavi da visi jedan do dva centimetra ispod vrha. Ta kombinacija je dobra iz više razloga - riba ima mogućnost odabira dražeg mamca, udica je skrivenija i dobro napunjena te prilikom ugriza na viseći dio mamca riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijeli mamac.