Četvrtak, 16 Rujan 2021 21:06

Lučino razdolje: Stonski vijećnici odbili realno dobar prijedlog načelnika Antunice, traže novo trasiranje koje će se teško dogoditi

Piše:

Vijećnici u Općinskom vijeću Općine Ston na jučer održanoj tematskoj sjednici o Lučinu razdolju odbili su podržati prijedlog općinskog načelnika Vedrana Antunice te njih petero glasali za novo trasiranje na lokalitetu na kojem će se graditi županijski Centar za gospodarenje otpadom.

No, od novog trasiranja zasigurno neće biti ništa jer većina na nedavno održanoj tematskoj sjednici Županijske skupštine nije podržala prijedlog srđevaca za novim trasiranjem. Odluka Općinskog vijeća Općine Ston koja je sinoć usvojena za Županijsku skupštinu nije obvezujuća.

Prijedlog načelnika Općine Ston Vedrana Antunice zapravo je bio dobar. Da je na sinoć održanoj sjednici usvojen, Općina Ston tražila bi da se prilikom izrade glavnog projekta odlagališnih ploha, ispod odlagališne plohe za neopasni otpad izradi vodonepropusni podsloj i dokaže vodonepropusnost.

Antunica je u svom prijedlogu tražio da se „oko i ispod odlagališta neopasnog otpada projektira sustav sakupljanja procjednih i oborinskih voda, izradii kanal oko ploha te dimenzije kanala projektirati na osnovu hidrološkog proračuna”.

Novo trasiranje koje je usvojilo pet vijećnika teško da će se dogoditi jer ga je većina u Županijskoj skupština na nedavno održanoj tematskoj sjednici nije podržala.

Inače na sjednici Općinskog vijeća u Stonu bio je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, kojega je pozvala oporba koja podržava novo trasiranje. Sjednici je nazočio i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko – neretvanske županije Josip Bačić.

Dobrovića je na sjednicu pozvala oporba, iako je baš dok je bio ministar zaštite okoliša stavio svoj potpis na sve planove o gospodarenju otpadom koji su uključivali Lučino razdolje.