Srijeda, 09 Ožujak 2022 20:09

Mnogima su Rokovi primitivni istupi smiješni i simpatični, to govori nešto i o društvu

Piše:
Ivica Roko Ivica Roko

Nezavisni gradski vijećnik Ivica Roko još je jednom na sjednici Gradskog vijeća sam sebe nadmašio. Prvo je uz Dan žena ženama u vijećnici podijelio ruže, a tek što ih je podijelio, vratio se za govornicu i svojim vijećničkim pitanjem ponizio sve žene, uključujući i one u vijećnici kojima je prethodno podijelio one svijetlo roza nevine ruže. Iste te koje su njegov nastup kasnije osudile i govorile kako je neprimjeren, nisu mu ruže vratile, zadržale su ih, nesvjesne da su tim činom zapravo same sebe ponizile i poravnale se s Rokom na istoj crti.

– Želio bi čestitati ženama njihov dan, a posebno mojim kolegicama, kao mali znak pažnje donio sam svakoj po jednu ružu. - rekao je Roko, a kad je podijelio ruže, ispalio je:
- Piše se da se otvara gay bar i vrijeme je da se tu ponuda upotpuni otvaranjem javne kuće. - rekao je Roko i pitao Frankovića može li on kao saborski zastupnik to riješiti u parlamentu i hoće li pokrenuti to pitanje.

Iznenađujuće, Franković je Rokovo pitanje ocijenio vrlo konstruktivnim i odgovorio kako će vidjeti kako i na koji način riješiti ili pokušati riješiti tu Rokovu želju.

Ovaj zadnji vjerojatno neće biti ni posljednji neprimjereni istup Ivice Roka u Vijeću, jer bilo ih je i prije. Rekao je tako nedavno kako mu se na novo odijelo „posr'o golub” te dodao kako treba dozvoliti da ih se „skida” zračnom puškom.

Drugi je put pitao bi li se konzervatori bunili da se ispred svake butige u Gradu stavi mali banak, da se može popiti piće. Valjda da oni koji piju ispred butiga imaju gdje nasloniti bocu ili lakat.

U civiliziranom svijetu inače se ispijanje alkohola na javnim površinama na kojima nisu stolovi ugostiteljskih objekata, smatra ne samo neprimjerenim nego je ponegdje i zabranjeno, a one koji to čine smatra se alkoholičarima. No, dubrovačkim gradskim vijećnicima takvi su Rokovi ispadi smiješni, a pojedinim medijima jako simpatični. Uveseljava njih Roko, smiju mu se jer su očito na istoj valnoj duljini. Mnogima su njegovi primitivni istupi jako smiješni i simpatični, a upravo to govori nešto i o društvu, odnosno razini na kojem se kao društvo (još uvijek) nalazimo .

Ono što na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nije shvatio Roko, ali ni ostali, itekako je shvatio Đuro Capor koji se umjesto Roka ispričao ženama, rekavši kako je „neprimjereno danas s ovog mjesta slušati o javnoj kući”.

Naravno da je nakon Capora ovima u vijećnici proradila naknadna pamet pa su se jedan za drugim redali i osuđivali Rokov istup. Jednoj je vijećnici pošlo čak za rukom ono što se činilo gotovo nemogućim - nadmašiti Roka.

Vijećnici SDP -a Aniti Bonačić Obradović nije bio dovoljan debakl na SDP -ovoj konferenciji za novinare dan prije Vijeća. I presicu SDP -a i Roka nadmašila je kazavši:„Ne podržavamo javnu kuću, i mnogi brakovi razoreni, ne podržavamo dame preko grane, ali mi žene, ako 'ko zna, bi Magic Mike da bude u stalnom postavu.”

Magic Mike inače je američka komedija iz 2012. u kojoj je glavnu ulogu utjelovio Channing Tatum koji se i sam kao 18 - godišnjak okušao kao striper.

Nije uopće stvar u javnoj kući i legalizaciji prostitucije koja je ponegdje odavno uokvirena kroz zakonske akte, kad tad će se legalizirati i u Hrvatskoj, stvar je u primitivizmu, i Roka i velikih uglađenih vijećničkih veličina.

Vijećnik Roko, koji im je prvo dijelio ruže uz Dan žena pa onda pitao Frankovića kad će javna kuća u Gradu, svojim je istupom obezvrijedio svako od prava za koje se žene bore već desetljećima.

„Gospar Pero, bi li ti poš'o sa mnom, bi li vi ostali pošli da smijete od žena, ja bi prvi.” - ispalio je nakon svog sramotnog istupa Roko.

- Bi! - dobacio mu je Vićan.

Prostitucija, i tamo gdje je legalizirana, uvijek ima svoje mračne strane. Da se zamijene uloge, da možda Ivica Roko na par dana pokuša biti „muška prostitutka”, onaj koji za novac mora zadovoljavati sve žene koju su mu voljne platiti, one zgodne i manje zgodne, starije i mlađe s različitim željama, poput možda one da ga za novac netko vodi na uzici, jer i to se plaća kao seksualna usluga, možda bi Roko shvatio što prostitucija jest i koliko je ona, čak i kad je legalna, ponižavajuća i za ženu i za muškarca, bez obzira tko prodaje ili kupuje.