Utorak, 10 Siječanj 2023 18:16

Načelnik Nardelli o izgradnji groblja Dubac

Piše:
Buduće groblje Dubac Buduće groblje Dubac

Da se u ovoj godini očekuje pojačani intenzitet radova na izgradnji Groblja Dubac, odnosno drugoj etapi radova koja obuhvaća izgradnju ukopnih mjesta i ostalih popratnih objekata potvrdio je župski načelnik Silvio Nardelli na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke.

Podsjetivši kako se nije mogao provesti postupak javnog natječaja i ugovoranje posla izgradnje grobnica, odnosno kako ni Grad Dubrovnik ni Općina Župa dubrovačka nisu imali dovoljno proračunskih sredstava načelnik Nardelli je rekao:

- Zahvaljujući građanima Župe dubrovačke i Dubrovnika koji su u 2022. godini uplatili 90 posto potrebnog iznosa za te radove, tvrtka Groblje Dubac je na računu osigurala sredstva za pokretanje postupka javne nabave, izabran je izvođač i započela je izgradnja grobnica. – rekao je Nardelli.

- Uz izgradnju ukopnih mjesta potrebno je napraviti i neke infrastrukturne objekte i građevine koje se ne financiraju iz uplata građana, već iz proračuna Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka. – pojasnio je Nardelli ističući kako je u župskom proračunu za 2023. godinu osigurano dva milijuna kuna, odnosno preko 270 tisuća eura za sufinanciranje župskog „udjela“ koji iznosi 24 posto dijela sredstava potrebnih za realizaciju tih građevinskih zahvata.

Podsjetimo, u pandemijskoj krizi bili su smanjeni izvorni proračunski prihodi Dubrovniku i Župi, pa Vlade RH nije mogla odobriti potrebna jamstva za kredit od 78 milijuna kuna za drugu fazu izgradnje groblja. Tom se problemu doskočilo dogovorom s budućim vlasnicima ukopnim mjesta, koji su zapravo unaprijed platili svoju buduću grobnicu. Na taj su način građani su osigurali 66.750.000 kuna. Taj bi se novac trebao koristiti isključivo za izgradnju grobnica, dok Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka financiraju sve ono što je potrebno, a tiče se javne infrastrukture groblja.