Četvrtak, 29 Lipanj 2023 17:21

Načelnik Općine Mljet Đivo Market: Puno smo radili, ali imamo još

Piše:
Načelnik Općine Mljet Đivo Market Načelnik Općine Mljet Đivo Market Foto: dpp

Uz blagdan svetoga Petra i Pavla i Dan Općine Mljet na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Đivo Market, podnoseći izvješće o radu, nije nabrajao samo projekte realizirane u njegovu načelnićkom mandat već se osvrnuo na projekte koji su na Mljetu realizirani u posljednjih 30 godina, otkad je Mljetu vraćen status općine.

- Općina Mljet je bila ukinuta 1960. i 1993. je ponovo vraćena, 33 godine smo bili u sastavu Općine Dubrovnik. Nakon osnivanja Općine Mljet, kad krenemo od Saplunare, samo gledajući infrastrukturu što se napravilo, u Saplunaru je došla ne bilo kakve nego asfaltirana dvosmjerna cesta. Put za Okuklje, koji je bio kozji put, danas je asfaltiran. Tu je i cesta prema prožurskom portu, zaobilaznica Sobre i Babina Polja, dvosmjerni put za Blato, rekonstruirana cesta prema Kozarici, zaobilaznica Polača. Što bismo više što se tiče cesta, ali imamo još što za napraviti. - rekao je Market, najavivši cestovne projekte čija realizacija tek slijedi.

- Uskoro kreću radovi na cesti Prožurska luka – Okuklje. Ta je cesta danas makadam i ona će se rekonstruirati. Radovi kreću u rujnu, a odabran je izvođač radova. Cesta Crna Klada – Kozarica i danas je makadam, a možda će sljedeće godine, kad budemo imali svečanu sjednicu, radovi već biti u punom jeku. To je investicija Županije za koju do nove godine očekujemo građevinsku dozvolu. Za cestu kroz Maranoviće Hrvatske ceste već rade projekt. Dakle, državna cesta kroz Maranoviće, koja je usko grlo, će se širiti. Obilaznica Pomene je ono što uvijek pitaju u Nacionalnom parku, kad će ta zaobilaznica. Idejno rješenje je gotovo i očekujemo uskoro izmjene Prostornog plana Nacionalnog parka i građevinsku dozvolu do nove godine. - kazao je Market.

Osvrnuo se na projekte vodoopskrbe koji su za otok Mljet iznimno značajni.

- Kad se uzme vodoopskrba otoka Mljeta, sami znamo što je bilo prije dvadesetak godina. Bila je jedna cisterna vode, ako si je mogao dobiti iz neke javne vodospreme ili neki vojni vodonosac u to doba koji nas je spašavao od žeđi. Danas, zahvaljujući i Općini i svima koji su nas maksimalno podržavali, imamo tri desalinizatora s kojima još uvijek opskrbljujemo dvije trećine otoka. Naša tvrtka Voda Mljet to odrađuje i, što je najvažnije, imamo vodu s kopna, iz Neretve jer 2018. je napokon voda stigla. I moramo biti iskreni, da nije stigla, usprkos desalinizatorima, bilo bi nam nemoguće. - kazao je Market.

Naglasio je kako se na Mljetu puno toga napravilo u zadnjih 30 godina, istaknuvši kako nisu sve njegove zasluge.

- Puno toga radimo 10 godina otkad sam ja tu, ali, Bogami, radilo se i 20 godina prije mene i siguran sam da će se tako i nastaviti. - istaknuo je.

Mljetski općinski načelnik najavio je i projekte važne za demografsku sliku otoka.

- Danas ćemo dijeliti nagrade i za najmlađe. To su nagrade osnovnoškolcima na otoku koji su se isticali posebnim rezultatima na županijskoj i državnoj razini. Općina itekako vodi brigu o najmlađima i uskoro kreću radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Babinom Polju, iznad Osnovne škole. Ono što je najbitnije, osigurali smo i dobili EU sredstva za projektnu dokumentaciju u stopostotnom iznosu i dobili smo financiranje vrtića u punom iznosu. Računamo da ćemo do nove godine imati građevinsku dozvolu i nakon toga kreću radovi. - rekao je Market i dodao kako će za mljetske predškolce, dok se bude gradio novi vrtić, biti osiguran zamjenski prostor.

- Za taj vakuum od još godinu dana, koliko ćemo sigurno biti bez vrtića, pripremili smo Dom kulture u Babinom Polju za predškolski odgoj. Znači, od dogodine će predškolci pohađati predškolu pri Osnovnoj školi Mljet, a prostorije će biti u Domu kulture Babino Polje. - rekao je Market.

Naglasivši kako Općina Mljet vodi brigu i o svojim starijim stanovnicima, Market je najavio izgradnju doma za umirovljenike.

- Neko će reći da ima malo mladih, ne bih se složio, ali složio bi se da ima puno starih. Imamo dvije lokacije za izgradnju doma umirovljenika. Jedna je u Prožurskoj Luci, za koju smo imali prijepore da je nekako sa strane, da nije u sredini otoka i imamo drugu lokaciju, zemljište u vlasništvu Općine Mljet koje je prostorno - planski prošla proceduru u Babinom Polju i mislimo da je ta lokacija možda i najbolja da u skoro vrijeme to napokon i odradimo. - kazao je načelnik Općine Mljet.

Istaknuvši kako na Dan Općine nikoga ne želi zaboraviti, Market se posebno zahvalio zdravstvenim djelatnicima na otoku.

- Zdravstvene djelatnike koji rade na otoku, pogotovo u ljetnoj sezoni, kad nas je pet puta više nego zimi, doista moram pohvaliti. Odrađuju stoječki sve svoje zadatke i 24 sata zaista nije lako biti dežuran jer na otoku se dežura 24 sata, nema radnog vremena, nema hoću - neću i svaka im čast. - istaknuo je Market.

Blagdan svetoga Petra i Pavla i Dan Općine Mljet načelnik Đivo Market čestitao je svim žiteljima Otoka, svim Mljećkama i Mljećanima na otoku i izvan njega te svim prijateljima Mljeta.