Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2023 10:10

OBITELJ VIDIŠ MUZEJU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA PUTNIKOVIĆ DAROVALA VRIJEDNU ARHIVSKU GRAĐU

OBITELJ VIDIŠ MUZEJU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA PUTNIKOVIĆ DAROVALA VRIJEDNU ARHIVSKU GRAĐU Foto: PZ Putniković

U arhivu obitelji Vidiš, velikih dobročinitelja Putnikovića, čuvala se vrijedna arhivska građa i dokumentacija Poljoprivredne zadruge Putniković, koja je u subotu predana Muzeju vinogradarstva i vinarstva Putniković.

Kroz brojne povijesne dokumente iz prve polovine 20. stoljeća u toj građi bilježi se osnutak i rad Poljoprivredne zadruge Putniković, koja je bila nositelj većine ekonomskih, društvenih i kulturnih aktivnosti Putnikovića i okolnih sela.

pz putnikovic 210823 2 min

Ovom vrijednom donacijom koju je dr.sc. Davor Vidiš, inače veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, u pratnji sinova Ivana i Luke Vidiša, predao Poljoprivrednoj zadruzi, odnosno Muzeju vinogradarstva i vinarstva – Putniković, znatno će se upotpuniti postojeći fundus, ali i omogućiti čuvanje i bolja prezentacija lokalne povijesne baštine.

pz putnikovic 210823 4 min

Uime Zadruge i Muzeja građu su preuzeli upravitelj Zadruge Ivo Đuračić i muzejski kustos Ivica Kipre.

pz putnikovic 210823 3 min

- Zahvaljujemo se obitelji Vidiš na požrtvovnosti i ljubavi s kojom čuvaju uspomenu na svoj rodni kraj. Nadam se da će ovo potaknuti i brojne druge Pelješćane da svojim darovanjima Muzeju osnaže naše zbirke. - kazao je ovom prigodom načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

dpp