Četvrtak, 17 Kolovoz 2023 12:42

(OH!) ORKIESTRA I MARTYNA PASTUSZKE U DVOR SU DONIJELI RASKOŠ RANE GLAZBE

(OH!) ORKIESTRA I MARTYNA PASTUSZKE U DVOR SU DONIJELI RASKOŠ RANE GLAZBE Foto: DLJI

Jedan od najistaknutijih poljskih orkestara te jedan od najdinamičnijih ansambala na europskoj ranoglazbenoj sceni, (oh!) Orkiestra pod vodstvom vrsne violinistice Martyne Pastuszke sinoć je atrij Kneževa dvora ispunio raskošnim baroknim zvukovima u kojima je festivalska publika istinski uživala.

Baroknu glazbenu fresku iznimnom ljepotom muziciranja dočarali su sinoć članovi (oh!) Orkiestra, vrhunski znalci i strastveni entuzijasti rane glazbe Marzena Biwo, druga violina, Dymitr Olszewski viola, Krzysztof Firlus viola da gamba, Vladimir Waltham violončelo, Anna Firlus čembalo, Erazem Izidor Grafenauer Grof lutnja i Jarosław Kopeć udaraljke.

Pod vodstvom renomirane prve violine i spiritus movens ansambla Martyne Pastuszke, slijedili su sve stilske, interpretativne i tehničke standarde povijesno obaviještene izvedbe rane glazbe, prvo Suitom iz scenske glazbe za djelo Obeščašćena, ili Perzijska princeza jednog od najvećih baroknih engleskih skladatelja Henrya Purcella. Već je s ovom skladbom sva raskoš rane glazbe zabljesnula Dvorom, a podjednako očaravajuće odzvanjale su note sonate Sultanija Françoisa Couperina i koncerta Feniks Michela Correttea.

Ova su djela lepezom zvukovnih boja i dinamika slušateljima sinoć predstavila priče koje su dolazile iz dotad nepoznatog svijeta, bajkovitog i misitčnog Istoka, iako možda same ne zrcale zvukove Orijenta. No, kako sami glazbenici za sebe ističu, nikada ne zaboravljaju ono što je najvažnije – da njihova glazba dopre do publike što je moguće potpunije, u što se sinoć uvjerila festivalska publika.

Vrhunac istinskog glazbenog užitka, što je potvrdio i svesrdni pljesak okupljenih, donijele su posljednje skladbe na repertoaru, sonata Osmanska opsada Beča 1683. Andreasa Antona Schmelzera koja poziva na borbu za očuvanje europskog identiteta i koncert „Comique“ br. 25 Les Sauvages et la Furstemberg Correttea i Jean-Philippea Rameaua. Poklon glazbenika publici za kraj koncerta donio je i dašak poljskog nacionalnog duha u Dvor dodatno uljepšavši ugodnu ljetnu večer izvedbom djela Tamburetta varšavskog knjiiževnika, arhitekta, ali i prvog poljskog skladatelja instrumentalne glazbe Adama Jarzębskog, miljenika poljskog dvora i plemstva 17. stoljeća.

Idući koncert na glazbenom programu 74. Igara održati će Camerata RCO u petak, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora u 21:30, a ulaznice su dostupne preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

kkj