Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 19:29

Oporba u Župi nije imala što pitati načelnika Nardellija?! Proračun narastao

Piše:
Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli Foto: dpp

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke prihvaćene su izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna koji je s 44,6 narastao za tri milijuna kuna.

Prema riječima voditelja općinskog Odsjeka za financije i proračun Ante Lučića, ta tri milijuna predstavljaju u prvom redu prihode iz poreznih stavki i to prireza i poreza na dohodak, te poreza na imovinu. Sukladno prihodovnom povećanju, omogućena su i veća ulaganja, uglavnom komunalna.

Vijećnici su prihvatili prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Općine Župa dubrovačka. Na osnovu te odluke dubrovačka tvrtka Čistoća će dalje razraditi načine organizacije sakupljanja i odvoza smeća po Župi dubrovačkoj.

Donesena je i odluka o izmjenama u raspoređivanju proračunskih sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka, budući da je, kako je rečeno, u vijeće ušla i jedna žena što, sukladno zakonskim odredbama, povećava iznos koji iz općinskog proračuna ide njezinoj stranci.

Župski vijećnici prihvatili su i nove cijene vrtića, koje su, kako je rečeno, usklađene s porastom troškova.

Na dnevnom redu bila je i Odluka o sprječavanju odbacivanja otpada na području Općine Župa dubrovačka pa je vijećnike Župke zanimalo koliko građani uopće općinskoj upravi prijavljuju takve probleme.

Savjetnica za zaštitu okoliša u župskoj općinskoj upravi Josipa Gašpar Deranja je kazala kako se gotovo sve takve ilegalne radnje prijavi bilo da se zove izravno u Općinu ili nekoga od zaposlenika pa i načelnika Nardellija, ali da ima i onih koji to prijave putem obrasca na web stranici.

U raspravi je istaknut problem ilegalnog odlagališta smeća na lokaciji Sutvara na Brgatu pa je savjetnica Gašpar Deranja rekla kako je to odavno prijavljeno nadležnoj inspekciji, ali da je problem što osim države to zemljište ima još puno vlasnika što predstavlja problem u inspekcijskom nadzoru.

Vijećnici oporbene Župke bili su suzdržani u donošenju svih općinskih odluka, a na kraju sjednice nisu postavili nijedno vijećničko pitanje.