Utorak, 01 Kolovoz 2023 09:09

PROJEKT POKRENUT 2012. GODINE; MUZEJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA PUTNIKOVIĆ DOBIO I STATUS MUZEJA

PROJEKT POKRENUT 2012. GODINE; MUZEJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA PUTNIKOVIĆ DOBIO I STATUS MUZEJA Foto: Muzej vinogradarstva i vinarstva Putniković

Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković dobio je i status muzeja. Projekt se razvio iz ideje i inicijative pokrenute 2012. godine od strane tadašnjeg upravitelja Poljoprivredne zadruge Putniković Joza Rabušića i vinskog stručnjaka i kolekcionara Želimira Bašića, sa željom da to bude prvi hrvatski muzej vina.

Veliku ulogu u stvaranju predispozicija za razvoj Muzeja imala su Dubrovačko -neretvanska županija, Općina Ston kao i Regionalna razvojna agencija DUNEA. Ustrajan trud i rad na prikupljanju građe kao i osmišljavanju muzejskog sadržaja prepoznat je od strane Ministarstva kulture i medija koje je 11. srpnja donijelo Rješenje kojim je utvrđeno da postoje svi zakonski uvjeti za osnivanjem Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković.

muzej putnikovic 010823 1 min

Tim činom, Muzej je, kao ustrojbena jedinica Poljoprivredne zadruge Putniković, dobio svoj pravni okvir, te će ubuduće i formalno obavljati muzejsku djelatnost.

Uz Pomorski muzej u Orebiću, Muzej vinogradarstva i vinarstva Putniković time je postao drugi od strane Ministarstva prepoznati baštinski subjekt na poluotoku Pelješcu zadužen za očuvanje i prezentaciju lokalne i regionalne materijalne i nematerijalne kulture iz perspektive vinogradarstva i vinarstva.

U nedjelju je Muzej posjetila i ministrica kulture i medije Nina Obuljen Koržinek kao i ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić uz pratnju načelnika Općine Ston Vedrana Antunice. Goste su u prostorima Muzeja dočekao upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković Ivo Đuračić i viši kustos Ivica Kipre, koji ih je kroz stručno vodstvo upoznao sa postavom, predmetima i kontekstom programa i rada muzeja.

dpp