Utorak, 22 Prosinac 2020 20:33

Što stoji u pozadini osnivanja Poslovne jedinice OB Dubrovnik u Blatu na Korčuli?

Vijećnik Mosta u Skupštini Dubrovačko - neretvanske županije Pero Jerković uputio je priopćenje za javnost u kojem ističe kako je odluka o osnivanju poslovne jedinice Opće bolnice Dubrovnik u Blatu na Korčuli koja je usvojena na posljednjoj sjednici još jedan u nizu apsurda u djelovanju županijske uprave i vladajuće većine u Skupštini.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti.

"U obrazloženju zahtjeva navodi se kako je sredstvima Ministarstva zdravstva te donacijom fizičkih i pravnih osoba nabavljen vrijedni uređaj za radiološku dijagnostiku za ispostavu Zavoda za hitnu medicinu DNŽ u Blatu. Nadalje, navodi se da Zavod za hitnu medicinu nije nadležan za obavljanje radiološke dijagnostike pa se obraća OB Dubrovnik za suradnju.

To je pohvalna akcija jer nikad nije previše dijagnostičke opreme, posebno u mjestu na otoku, udaljenom više od 100 kilometara od OB Dubrovnik, ali postoji problem.

Župan, predsjednica Skupštine, Uprava OB Dubrovnik i Zavoda za hitnu medicinu su zaboravili ili namjerno prešutjeli da je na 11. Sjednici Skupštine DNŽ, održanoj 8.srpnja 2019. pod dodatnom točkom Dnevnog reda usvojena Odluka o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine.

Članak 3. te odluke navodi da se funkcionalna integracija osigurava suradnjom zdravstvenih ustanova (OB, Domovi zdravlja, Zavod za hitnu medicinu) te optimiziranjem i usklađivanjem procesa usmjerenih prema boljoj kvaliteti zdravstvenih usluga u djelatnosti hitne medicine u Županiji i to zajedničkim korištenjem ljudskih, prostornih i medicinsko-tehničkih resursa. Načini funkcionalne integracije, prema Odluci regulirati će se Ugovorima između Ustanova.

Imajući navedeno u vidu, pitamo se čemu je potrebno osnivanje Poslovne jedinice OB Dubrovnik u Blatu. Čemu ovakvo rasipanje resursa, čemu nepoštivanje vlastitih Odluka donesenih, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Možda je u pitanju strah županijske vladajuće većine da netko tko nije dio te većine neće znati raditi na sofisticiranom uređaju a u Općinama Blato i Vela Luka HDZ nije na vlasti kao u Županiji." - naveo je u priopćenju za javnost vijećnik Mosta u Županijskoj skupštini Dubrovačko – neretvanske županije Pero Jerković.

dpp