Ponedjeljak, 11 Siječanj 2021 09:15

Tko prijeti Dobroslaviću?

Piše:
Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: dm/Dubrovnikpress.hr

HDZ je nedavno objavio kako će Nikola Dobroslavić još jednom, odnosno po četvrti put, biti kandidat te stranke za župana Dubrovačko – neretvanske županije na svibanjskim lokalnim izborima. Ostale stranke, mahom HDZ-ova oporba, svoje će kandidate postupno početi otkrivati sljedećih dana, od sredine siječnja. Tko će biti kandidati za župana oporbenih stranaka uvelike naravno ovisi i o pregovorima o mogućim predizbornim koalicijama.

Nikola Dobroslavić inače je prvi neposredno izabrani župan Dubrovačko – neretvanske županije. Na izborima 2009. u prvom je krugu s 26 596 osvojenih glasova bio bolji od bivše županice Mire Buconić koja je osvojila 14 141 glas. U drugom krugu s 30 349 glasova, Dobroslavić je za gotovo šest tisuća glasova bio bolji od Buconić kojoj je povjerenje dalo 24 545 birača.

Četiri godine poslije na izborima 2013. drugog kruga nije ni bilo. Dobroslavić je naime svog protukandidata, SDP-ova Mirka Duhovića, s nešto više od 53 posto glasova pobijedio u prvom krugu. Dobroslavić je tada osvojio 33 838 glasova, a Duhović 16 758 glasova birača.

„Score” iz 2013. od gotovo 34 tisuće glasova, zapravo je najveći broj glasova koje je Dobroslavić osvojio u protekla tri izborna ciklusa.

U prvom krugu izbora 2017. Dobroslavić je osvojio 29 267 glasova birača, dok je kandidat Mosta Nikola Grmoja dobio 16 564 glasa.

Dobroslavić je te 2017. izbornu pobjedu proslavio nakon drugog kruga, ali sa znatno manje glasova negoli su u HDZ-u očekivali. Drugi krug je naime Dobroslaviću donio 29 623 glasa, odnosno osvojio je svega 356 glasova više nego u prvom krugu. No, tih 356 glasova bilo je dovoljno, dapače za pobjedu nisu gotovo šta značili, jer je njegov protukandidat Nikola Grmoja osvojio 10 tisuća glasova manje od Dobroslavića. Grmoju je u drugom krugu podržalo 19 263 birača.

Pobjeda na svibanjskim lokalnim izborima, Dobroslaviću neće bit laka ukoliko se iz opobrenog bloka, ako se formira, suprotstavi ozbiljan protukandidat, a čega su svjesni i u HDZ-u.

No, Dobroslavić, kojem se prije COVID pandemije zamjeralo da puno vremena provodi u Bruxellesu, neriješeno pitanje županijskog centra za odlaganje otpada kao i neriješeno pitanje adekvatne i vremenu primjerene zdravstvene skrbi u dolini Neretve, ipak ostaje HDZ-ov najbolji izbor za župana pa će HDZ svoje redove itekako zbiti ne bi li izbore dobio, ne bi li Dobroslavić odnio četvrti mandat župana Dubrovačko – neretvanske županije, a HDZ formirao većinu u novom sazivu Županijske skupštine.

HDZ je za svibanjske izbore spreman, dok se za oporbu to ne može reći. Štoviše, SDP koji bi trebao predvoditi dio oporbe, kao da je za izbore nezainteresiran, zbunjen, odnosno potpuno nespreman. Možda samo čekaju kad će predsjednik te stranke Peđa Grbin imati slobodan termin. On naime šeta po gradovima i županijama gdje predstavlja SDP-ove kandidate za gradonačelnike i župane.

Ili možda još uvijek nisu okončali pregovore sa strankom čijeg kandidata namjeravaju podržati kad već svog kandidata za župana nemaju.