Srijeda, 04 Siječanj 2023 12:11

Abazović najavio postavljanje nove ploče u Morinju

Piše:
Spomen ploča u Morinju Spomen ploča u Morinju Foto: dpp/arhiva

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će sadašnju ploču u Morinju zamijeniti novom na kojoj će, kazao je, činjenično biti navedeno tko je odgovoran za ratne zločine počinjene u negdašnjem logoru.

- Mi smo za to da se ploča postavi u skladu sa zakonom, ovo što je sad postavljeno, postavljeno je suprotno zakonu bez znanja vlade i Općine Kotor i suglasnosti ministarstva kulture. Ljudi, bivši ministri vanjskih poslova Ranko Krivokapić i obrane Raško Konjević, počinili su kazneno djelo. Imali su politički interes i učinili su takvu stvar. - rekao je Abazović.

Dodao je kako je službena Hrvatska obaviještena te da je prilikom susreta premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću pokušao objasniti da nema problema s obilježavanjem, ali da to nije urađeno u skladu s procedurama u Crnoj Gori.

- Razgovarali smo s predsjednikom Općine Kotor Vladimirom Jokićem, oni samo trebaju uputiti dopis prema vladi da su spremni da se tu postavi obilježje. Ne možemo s tekstom koji su oni (Krivokapić i Konjević op.a.) tu postavili amnestirati tadašnju vlast u Crnoj Gori. Ne možemo stavljati da je to radio netko u ime Crne Gore, a da Crna Gora o tome nije imala pojma, to je taj narativ. Tako se falsificira povijest, nego činjenično navesti tko je bio i tko je odgovoran i zamijeniti ploču. Bit će postavljena u skladu sa zakonom i odgovarajućim tekstom i mislim da te radnje treba završiti u nekom nadolazećem razdoblju. - rekao je Abazović.