Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 19:52

Antun Vidak (Sindikat Preporod): „Afera plagijat“ ne može biti poželjna referenca za ministra

Piše:

„Afera plagijat“ ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pava Barišića već duže vremena „trese“ državu. Možda ne onoliko koliko bi trebalo, no dovoljno da neki ustvrde kako je „Barišić Plenkovićev Crnoja“. Samu ovu aferu za portal Dubrovnikpress.hr prokomentirao je županijski povjerenik i član Glavnog odbora Sindikata zaposlenih u školstvu „Preporod“ Antun Vidak.

- Prije svega želim izraziti svoje veliko žaljenje da jedna afera poput ove, već danima stavlja u drugi plan ozbiljne probleme kojima bi se ovo Ministarstvo trebalo baviti, a to su prije svega rad na nastavku kurikularne reforme, kao i predstojeći pregovori za temeljni i granski kolektivni ugovor. - rekao je Vidak, inače profesor u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

- U tom kontekstu, za nas u sindikatu Preporod, imperativ je prije svega, na čemu ovo Ministarstvo na čelu s gospodinom Barišićem trenutno radi, ili bi bar trebalo raditi. Naravno, pri tom ne bježimo od navedenih činjenica, te smatramo da ovakva ili slične afere svakako nisu poželjne reference za nekog tko obnaša bilo kakvu javnu dužnost, a osobito ne dužnost ministra znanosti i obrazovanja. - konstatirao je Vidak.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na posljednjoj je sjednici 21. prosinca donio mišljenje povodom prijave četvorice znanstvenika koji su ministra znanosti prof. dr. Pava Barišića optužili za plagijat. Odbor je ocijenio da je Barišić preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore. Barišić govori da su napadi na njega neutemeljeni te da se događaju u svrhu političkih obračuna, a ima i podršku premijera Andreja Plenkovića.

Vidak je prokomentirao upravo i spomenutu podršku koju je Barišiću izrazio premijer Plenković.
- Bilo kako bilo, to je nešto s čime je premijer morao biti upoznat prije samog sastavljanja Vlade, pa prema tome na njemu i leži prosudba i odgovornost da li osoba poput gospodina Barišića, opterećena ovakvih aferama može obnašati funkciju ministra ili ne. U konačnici, i sam će pred građanima snositi posljedice ovih svojih odluka. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr županijski povjerenik Sindikata Preporod Antun Vidak.