Petak, 11 Kolovoz 2017 10:58

„Beach ledgering“, ribolov na dnu štapom srednje dalekim bacanjem

Piše:

Zbog raznih razloga, većina se priobalnih riba sezonski ili čak za stalno sve više udaljava od kopna. Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog toga su prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Između ostalih, tako je nastao i „beach ledgering“, tehnika ribolova bacanjem prirodnih mamaca štapovima na srednje, daljine oko 30-40 metara.  

Ta je tehnika u posljednjih godina stekla veliki broj pristaša, zbog brojnih razloga. Jedan od najvažnijih je to što se može obavljati na svim obalama, od onih s plitkim morem do dubokih, od pjeskovitih do miješanih ili šljunkovitih. Osim s prirodnih kamenih obala, prakticirati se može i sa zidanih obala i riva, uspješna je i na ušćima, na plažama, između kamenitih rtova na krajevima većih uvala…

Najbolji ulovi se ovom tehnikom postižu na mješovitom dnu gdje ima usamljenih stijena, udubljenja, procijepa, morskih struja i livada. Podjednako dobro se lovi i na kamenitom škrapastom dnu, ali u takvom ribolovu trebati često mijenjati pribor koji zapinje.

„Beach ledgering“ tehnikom se može loviti tijekom cijele godine, ali najlakše i najuspješnije  od proljeća do kasne jeseni ili rane zime. Što se tiče, pak, vremenskih uvjeta, najbolji su kad vjetar stane, ali je more i dalje u pokretu po inerciji i podiže talog i otkriva crve, račiće te drugu hranu na dnu. Lijepi ulovi se mogu postići i u mirnom moru, osobito u kasnu jesen. Odlični rezultati se postižu po „mrtvom moru“ - u vrijeme zastoja porasta ili pada razine mora- na prelasku između plime i oseke i obrnuto.

Ova tehnika se može prakticirati i danju i noću. Zato treba loviti u različita doba kako bi se ustanovilo kada je najbolje. Kao i obično, bolje je loviti po plimi i mjesečini.

Plijen nije osobito prestižan niti krupan, osobito po mirnom moru. Najčešće je težak 100 - 200 grama pa do kilograma. Vrsta ulova ovisi i vrsti dna na kojem se lovi. Najbolje je loviti na prijelazu kamenite obale u pjeskovito dno, a najčešći plijen su usnače, pauci te ostale bodeljke…

Od pridnenih riba love se i trlje, arbun, fratar, cipoli, ovčice… Dosta često se love i ribe koje se zadržavaju i poviše dna poput bukve i ukjate. U noćnom ribolovu plijen može biti i ugor (gruj), a od grabljivih lutalica se mogu uloviti mali felun, lica bjelica, brancin, strijeljka, škaram… Od kulinarski i sportski najcjenjenijih riba najčešće se lovi ovrata, ali rijetko iole krupnija.
F28587 Arbun„Beach ledgering“ je tehnika koju može prakticirati svatko jer ne zahtjeva posebnu snagu i znanje, ali zahtjeva posebnu opremu, ponajprije štap. On mora biti jak, ali i vrlo osjetljiv i lagan. Težina bacanja mu treba biti od 30 ili 40 do 70- 80 grama. U specifičnim uvjetima mogu se koristiti i oni težine bacanja do 100, čak i 120 grama. Zapravo, umjesto jednog univerzalnog, najbolje je imati dva štapa koji pokrivaju dvije kategorije težine unutar navedenih vrijednosti. Jedan treba biti lagan, težine bacanja 10 do 40 grama i drugi, srednji, težine bacanja 40 do 70 ili 80 grama. Oni mogu imati različitu akciju, manje ili više brzu, ali oba moraju imati vrlo osjetljiv vršni dio kako bi ribolovac imao jasnu sliku što se događa s mamcem. Prednost treba dati vršnjacima od stakloplastike jer imaju odličnu kombinaciju snage i savitljivosti (osjetljivosti) pa daju mogućnost osjetiti dodir a ne izgubiti plijen.

Dužina štapova može biti od 3,5 do 4,5 m, čak i svih 5 metara. Jasno, toliko dugačak mora biti višedijelan za lakši transport, najbolje teleskopski. Takvi štapovi imaju izmjenjivi vršnjak što omogućava odabir najprikladnijeg ovisno o vremenskim i uvjetima mora i tehnici lova.

Rola mora biti uravnotežena sa štapom - najbolje je koji manji model, veličina 4000 do 7000 za „surfcasting“. Dobro je ako rola ima zamjenski kalem kako bi se brzo moglo mijenjati promjer osnovne strune i tako brzo prilagodilo uvjetima ribolova. Jasno, kalemi moraju biti plitki kako bi omogućili lako postizanje željene daljine odbačaja mamca.

Na rolu ne treba postaviti najlon debljine 0,18 do 0,20 mm pa do 0,30- 0,35 mm, deblji kad se lovi na iznimno škrapastom dnu.

Dobro je između osnovne strune i završnjaka postaviti „shock leader“, najlon nešto deblji od osnovne strune, a dužine koliko i štap. Osim podnošenja trzaja pri odbačaju, uloga mu je i podnošenje povećanog opterećenja u završnoj fazi izvlačenja krupne ribe.

Što se tiče završnjaka, kada su ovčica i ovrata najčešće plijen, on treba biti izrađen od najlona ili, još bolje, FC strune debljine 0.14 do 0,22 mm.

Dobro je imati što veći izbor težina i oblika olovnica. Obično se koriste vitki, elegantni modeli jer su vremenski uvjeti u kojima se lovi uglavnom povoljni, pa ne treba koristiti one koji posebno dobro drže dno. No, treba izbjegavati okrugle i valjkaste olovnice koje se lako kotrljaju, a prednost treba dati piramidalnim i plosnatim, koji dobro drže dno bez valjanja. U optimalnim uvjetima, najbolje je koristiti aerodinamične koji omogućavaju lakši i dalji odbačaj te precizni odbačaj po jakom vjetru.
img3581 Beach ledgering lovinaKao što je uobičajeno u priobalnom ribolovu, u „beach ledgeringu“ se najčešće koriste udice oblika „Crystal“ i „Aberdeen“, ali ima i onih oblikom posve prilagođenih tom načinu lova te pojedinim ribama ili skupinama riba. Što se tiče veličine, ovisno o vrsti mamca i očekivanom veličini plijena, koriste se one širine luka 10 do 15 mm, rjeđe milimetar ili dva uže ili šire.

Od  pomoćne opreme dobro je imati držač štapa, najbolje tripod. Ne samo kako štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti oštećenja, nego i zato što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju, on ne bi ležao na tlu nego bio u najpovoljnijem položaju. Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

„Beach ledgering“ je ribolov na dnu pa su najbolji mamci oni organizmi koji žive na i u njemu. Najpoznatiji su crvi kolutičavci dostupni na licu mjesta ili kupljeni u specijaliziranim trgovinama. To mogu biti pjeskulj, korejski, veliki morski, goli štrcaljac („bibi“)… Najbolje ih je nadijevati pomoću igle.