Subota, 11 Ožujak 2023 13:53

Biskup Glasnović o zlostavljanju u Katoličkoj crkvi: Svi koji su počinili nedjela trebaju odgovarati i suočiti se s veličinom zla kojeg su nanijeli

Piše:
Biskup dubrovački msgr. Roko Glasnović Biskup dubrovački msgr. Roko Glasnović Foto: Dubrovačka biskupija

U hrvatskoj javnosti proteklih dana se dosta govori o žrtvama zlostavljanja unutar Katoličke crkve. Katolička crkva već se godinama pokušava nositi s tim problemom organizirajući, uz ostalo, različita savjetovanja i skupove kako bi se pronašao što kvalitetniji način rješavanja evidentnog problema. O svemu se pokušava otvoreno govoriti te pri biskupijama i nadbiskupijama postoje i posebni povjerenici koji se bave tom problematikom i kojima se zlostavljeni mogu obratiti. Primarni cilj tih postupaka je zaštititi žrtvu, ali i zadržati, odnosno vratiti povjerenje u Crkvu.

Povod aktualnim raspravama o tim zlostavljanjima bila je u prvom redu nedavna objava obraćanja meksičke novinarke Valentine Alazraki papi Franji i predsjednicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta još iz veljače 2019. godine. Ona je, prema pismu objavljenom nedavno na portalu fratellanza.net, u Vatikanu na skupu posvećenom zaštiti od zlostavljanja, istaknula važnost da Crkva stavi žrtve na prvo mjesto, zatim dopusti da je savjetuju ljudi i izvan Crkve, te profesionalizira svoju komunikaciju.

Obraćanje meksičke dopisnice iz Vatikana komentirao je predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, ističući također kako Katolička crkva u borbi protiv zlostavljanja treba staviti na prvo mjesto žrtvu, te da oni koji su počinili ili svojim postupcima omogućili zlostavljanje – moraju odgovarati.

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović za Dubrovnikpress i Južni je rekao da „cijela Crkva i papa Franjo već godinama ističu kako je važno čuti žrtve u procesima otkrivanja zlostavljanja unutar Crkve”. On stoga smatra razumljivim da predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić to isto naglašava za Crkvu u Hrvatskoj.

- Praksa pokazuje da se taj put pokazao ispravnim u situacijama suočavanja s počinjenim zlom. Žrtve treba čuti i suosjećati s njima, one su doživjele zlo od onih u koje su nekad imale povjerenja. Imenovani su biskupijski povjerenici i Metropolijski ured za zaštitu maloljetnika i žrtava zlostavljanja koji su dužni saslušati žrtve, ali i pokrenuti proces. Također je razumljivo da svi oni koji su počinili nedjela trebaju odgovarati i suočiti se s veličinom zla kojeg su nanijeli zlostavljanim osobama ne samo u fizičkom i psihičkom smislu nego i u onom duhovnom, što je veliko zlo u Božjim očima. - komentar je dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića.

Inače, Dubrovačka biskupija još od lipnja 2020. godine ima povjerenicu za zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba. Iz Dubrovačke biskupije navode kako je ta osoba voditeljica Obiteljskog savjetovalište Dubrovačke biskupije psihologinja Silvia Sokal Gojavić.

„Na naslovnici mrežne stranice Dubrovačke biskupije nalaze se kontakti na koje se žrtve mogu javiti.” - navode iz Dubrovačke biskupije, dodajući kako do sada prijava nije bilo.