Petak, 20 Siječanj 2017 13:00

Biskup Uzinić o scenografiji "Robin Hooda" na procesiji: Trebamo biti otvoreni i prema novim ponudama

Piše:

Nisam previše sretan, ali ako želimo očuvati postojeću kulturu, trebamo biti otvoreni i prema novim ponudama, a filmska industrija je jedna od kulturnih ponuda, rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić o scenografiji "Robina Hooda" koja će se na Stradunu nalaziti dok se bude odvijala procesija uz Festu sv. Vlaha.

Na konferenciji za novinare koja se održala uz njegovo današnje druženje s novinarima, upriličeno u prigodi blagdana sv. Franja Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca koji se slavi 24. siječnja, Uzinić je nastavio:

- Dolazila su neka pitanja iz medija vezano za održavanje procesije i postavljanje scenografije za film o Robinu Hoodu. Upoznat sam s tim. Kao dubrovački biskup ne želim se postavljati kao netko tko može odlučivati što će Grad činiti. Osobito jer Festa nadilazi kompetencije mene kao biskupa budući da se radi o zaštićenoj kulturnoj baštini. Zato sam ih uputio da dozvolu traže od onih koji su za to nadležni, a to je Ministarstvo kulture. - rekao je biskup Uzinić.

- Što se tiče Dubrovačke biskupije, imali smo dva uvjeta. Prvi uvjet je da scenografija ne ometa procesiju, a drugi uvjet je bio da vjernici, koji će procesiju promatrati sa strane, imaju dovoljno prostora. Obećano je da će se ti uvjeti ispoštovati. - rekao je Uzinić, dodajući kako "treba nastojati da jedni ne smetamo drugima".

Najavio je i predvoditelja središnjeg misnog slavlja 1045. Feste sv. Vlaha. To će biti msgr. Egidije Ivan Živković, biskup Željeznog u austrijskom Gradišću.

- On je sudjelovao na raznim svetkovinama, bio je i predvoditelj mise na svetkovinu svetoga Dujma u Splitu. Dolazi iz zajednice gradišćanskih Hrvata. Rođen je 1963., u Gradišću se školovao, a zatim je filozofiju i teologiju studirao u Beču i Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1987. Povezan je s nama po jubileju. Mi smo lani slavili 1700. obljetnicu mučeničke smrti sv. Vlaha, a njegova biskupija je slavila 1700. obljetnicu rođenja sv. Martina, njihovog zaštitnika. - istaknuo je biskup Uzinić, istaknuvši kako će trodnevnicu ususret Festi sv. Vlaha predvoditi župnik Župe sv Nikole u Čilipima don Josip Barišić.