Nedjelja, 11 Studeni 2018 14:14

Dubrovački HDZ proslavio 29. rođendan; Franković: Ima velikih i nas malih Hrvata, ali uvijek su oni mali znali ostvariti velike snove

Piše:

Dubrovački HDZ proslavio je danas 29 rođendan. Tom prilikom na skupu u hotelu Hilton predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik i gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na prethodno razdoblje, prije svega kazavši kako je HDZ ostvario odličan rezultat na kotarskim izborima.

Rekao je kako je od 207 mandata HDZ osvojio njih 162, odnosno 78 posto. Od 25 gradskih kotara, rekao je Franković, HDZ je pobijedio u njih 22.

- Mi smo to doživjeli i kao test rada gradske uprave. Zato hvala svima koji su glasali za nas. Dužan sam vas izvijestiti i o izvršenim obećanjima. - kazao je Franković, pustivši tada sa svojeg mobitela i audio snimku na kojoj prije godinu i pol dana govori što će sve ostvariti u sljedećem razdoblju.

Na toj snimci Franković govori o pitanju vodoopskrbe, kanalizacijske mreže, poticajne stanogradnje, korištenju EU fondova...

- Evo, čuli ste. Vrijeme je i svjedok i sudac. Što se tiče vodoopskrbe, Brsečine su dobile vodu, počinje projekt vodoopskrbe i u Brsečinama, Šumet za par dana dobiva vodu, kao i Dubravica do iduće godine. Privodimo kraju projekt u Gornjim selima. Neće biti mjesta koje će biti bez vode. Za ludu nam je voda ako je ne možemo piti uvijek. Jedan od problema je bio pročistač. našli smo ga u fazi izvršenosti od 10 posto. Danas pročistač je završen. Nalazi se u fazi probnog rada. U prosincu će biti u punom radu. - naveo je Franković, koji je iskazao i zadovoljstvo učinjenim projektima na kanalizacijskoj mreži, ali i korištenjem EU fondova, preciziravši kako će se u četiri godine mandata povući 700 milijuna kuna.

- Što je Grad bez mladih i bez ljudi? To onda nije Grad. Odavno imamo problem s preskupim stanovima. Zato smo pokrenuli poseban model poticajne stanogradnje po dubrovačkom modelu. A to je najam stana za deset godina u iznosu od 1500 kuna mjesečno. A nakon deset godina pravo na otkup stana, dok sav onaj novac koji se plaćao ulazi u samu vrijednost nekretnine. Prije deset dana smo započeli izgradnju stanova u Mokošici, a u suradnji s Ministarstvom branitelja. Tu je i Solitudo. Vjerujem da će se tu početi graditi iduće godine. Napravili smo korak dalje. Grad se treba širiti. Dobili smo građevinsku dozvolu za cestu od mosta do Pobrežja, kad cesta dođe do Pobrežja, gore imamo veliko zemljište, više od 100 tisuća kvadrata zemlje, gdje će se graditi obiteljske kuće. Tako maksimalno ulažemo u život i naše mlade. - pojasnio je Franković.

Rekao je i kako će se do svetoga Vlaha dograditi vrtić Palčica, koji će dobiti osam novih vrtićkih skupina. Novi vrtić, kazao je Franković, dobit će i Mokošica, koja će također do svetoga Vlaha dobiti nove četiri vrtićke skupine. Osim toga, naglasio je Franković i kako će se nadograditi vrtić Pčelica u Mokošici, ali i graditi vrtić u Solitudu. Iskazao je zadoovljstvo što će se graditi i Područna škola Montovjerna.

Ipak, Franković smatra kako je jedan od najvećih uspjeha ove gradske uprave upravljanje turizmom.

- Nakon što sam preuzeo dužnost gradonačelnika, CNN i BBC su objavili članke o smrti Dubrovnika, grada koji umire pred hordama turista. Bili smo na prekretnici. Uhvatili smo se u koštac s tim., Prezentirali smo javnosti projekt Respect the City, koji kao glavnu okosnicu nosi stanovništvo Grada, a ne turiste. Jer, kad je naš stanovnik zadovoljan, onda će naš turist biti još zadovoljniji. Uspjeh se ne smije brojiti brojem gostiju, nego kvalitetom. Okrenuli smo priču i to smatram jednim od najvećih uspjeha ove gradske uprave. - naveo je Franković.

- No, ne možemo biti zadovoljni sa svim, osobno nikad nisam zadovoljan, bit ću zadovoljan kad za četiri godine pročitam brošuru koju smo predstavili na početku mandata i rečem da smo je ispunili do kraja. Ako je ne ispunimo ja neću biti zadovoljan. - objasnio je.

Kazao je kako ima potrebu reći i "par crtica o nacionalnoj politici".

- Posljednjih mjeseci jedan od najvećih trendova je mjerenje hrvatstva u HDZ-u, mjerenje jesmo li dovoljno veliki Hrvati mi HDZ-ovci. Meni se čini da se povijest ponavlja. Ponavlja se 100 posto. Ne zaboravite 1989. ili nekoliko godina iza toga. Ne zaboravite trenutke kad se mjerilo hrvatstvo dr. Franja Tuđmana. Pa mu se spočitavalo da je bio partizanski general, da nije dovoljno veliki Hrvat, da je bio ljevičar. U međuvremenu danas je jasno da se radi o jednom od najvećih Hrvata koji nas je poveo u stoljetni san svih nas Hrvata. To je slobodna i neovisna domovina Hrvatska. Zato, ima velikih i nas malih Hrvata, ali uvijek su oni mali znali ostvariti velike snove. Ne zaboravite, svi koji pričaju velike priče na kraju iza njih ostane jedno veliko ništa. - zaključio je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik i gradonačelnik Mato Franković.

Na skupu su govorili i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Prije skupa u Hiltonu članovi HDZ-a su se fotografirali ispred crkve sv. Vlaha te se u Karake prisjetili početaka svoje stranke, o čemu više možete pročitati OVDJE.