Četvrtak, 30 Ožujak 2017 11:18

Eko redari; odvoji i pokloni osmijeh Gradu

Eko redari obučeni u prigodne majice sa vizualom „Volim Dubrovnik“, ovaj tjedan su česta pojava na odlagalištima otpada. Poruka autora „Grijan velikom nebeskom narančom i krijepljen zemaljskom ljubavi u zelenilu krošnje stabla naranče raste Grad“ s pravom završava riječima „odvoji i pokloni osmijeh Gradu“ koje su postale simbol svih aktivnosti koje Čistoća provodi na temu važnosti odvajanja otpada.

Svakodnevno smo svjedoci da je otpad postao top tema svih nacionalnih medija, a u fokusu se našao i Dubrovnik zbog potrebe da se miješani komunalni otpad odvozi na odlagališta izvan našeg Grada. Istovremeno približavanjem turističke sezone na naš besplatni info telefon sve češće dolaze primjedbe građana o neurednosti pojedinih odlagališta otpada.

Jedan od najvažnijih načina da se smanje troškove odvoza zasigurno je povećanje stope odvajanja korisnog otpada na kućnom pragu, a urednost gradskih odlagališta uvelike ovisi o našim sugrađanima odnosno o pridržavanju odredbi Komunalnog reda.
ekored2Upravo iz navedenih razloga Čistoća je pokrenula akciju Eko redari. Kakve su navike naših sugrađana i pridržavaju li se odredbi komunalnog reda istražili su eko-redari. Eko redari nadziru primjenu komunalnog reda u dijelu koji se odnosi na odlaganje otpada, ali i odvajanje otpada. Da podsjetimo, nije dozvoljeno odlaganje otpada izvan spremnika za otpad i van dozvoljenog vremena, a za neispravnosti su propisane i doista visoke kazne.

U ulozi eko-redara su učenici Ekonomske i trgovačke škole iz Dubrovnika.
ekored3Nije slučajno da je upravo ovu školu Čistoća izabrala kao partnera u projektu. Naime, učenici drugog razreda ekonomista u popisu obveznih predmeta imaju predmet Društveno odgovorno poslovanje, a na razini čitave škole, za sve učenike organizirana je izvannastavna aktivnost "Mala škola održivog razvoja".

Odgovorno ponašanje učenika prema okolišu u kojem žive uz razumijevanje važnosti održivog razvoja, samo su neki od ciljeva koji se u ovoj školi žele ostvariti kroz navedeni predmet i izvannastavnu aktivnost.

Upravo iz tih razloga Čistoća u suradnji sa eko redarima pokazuje kako se poštuje Komunalni red, a izravnom edukacijom i ispitivanjem javnog mijenja ide korak dalje u brizi za urednost našeg Grada ali i u učenju kako povećati količine korisnog  otpada koji ne završava na odlagalištu.

Čistoća Dubrovnik