Petak, 11 Kolovoz 2023 01:55

Foto / ANKA MARINOVIĆ, ČUVARICA PRIMORSKE TRADICIJE OTVORILA JE IZLOŽBU U SLANOM

Foto / ANKA MARINOVIĆ, ČUVARICA PRIMORSKE TRADICIJE OTVORILA JE IZLOŽBU U SLANOM Foto: ZKDP

U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanom otvorena je u četvrtak navečer izložba „Obnovljeno narodno ruho iz Ošljeg” autorice Anke Marinović. Ovo je njena druga izložba, a postavljen je samo mali dio bogatog rada s naglaskom na nošnji dinarskog tipa, koja je karakteristična upravo za autoričin rodni kraj, odnosno za sjeverozapadni dio Primorja, sela Topolo, Ošlje, Štedrica, Stupa i Imotica. Taj se tip primorske nošnje prestao nositi još početkom 20. stoljeća i zbog toga je gotovo iščeznuo iz sjećanja Primoraca. No, upravo zahvaljujući Anki Marinović, ta je nošnja otrgnuta od zaborava.

Anka Marinović jedna je od čuvarica tradicije koje u tišini svojim radom, voljom i trudom čine velika djela za zajednicu i baštinu, a o tome uvijek govore skromno. Ona je otkrila svoj talent u vezenju i šivanju kada je zbog bolesti sve više vremena počela provoditi kod kuće, a kao aktivna članica KUD-a Linđo Ošlje Stupa znala je koliki je problem nedostatak nošnji. Od tada neumorno i predano obnavlja narodno primorsko ruho.

Njene vrijedne ruke sašile su i izvezle svaki i najmanji dio nošnje; od donje robe do dodataka i detalja za odrasle, ali i za djecu. Na taj je način otrgla zaboravu veliki dio primorske kulturne baštine, a kako je i sama rekla na otvorenju: „Treba nešto ostaviti selu i Primorju.”

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 20. kolovoza u radnom vremenu Zavičajne kuće (radnim danima od 8 do 13 i od 15 do 20 sati, a vikendima od 9 do 12 i 16 do 19 sati).

Samo postavljanje izložbe i realizacija projekta ostvareni su uz pomoć Dubrovačko - neretvanske županije i Općine Dubrovačko primorje. Posjetitelji otvorenja mogli su uživati u prigodnom primorskom tratamentu, a skupilo se i kolo KUD-a Linđo Ošlje Stupa i zabalalo.

rm