Četvrtak, 13 Srpanj 2023 18:12

GDJE JE BIO KARAMATIĆ DOK SE GOVORILO O GORNJIM HORIZONTIMA?!

Piše:
Ivo Karamatić Ivo Karamatić Foto: dpp / arhiva

Županijski vijećnik Ivo Karamatić (SDP) možda je prespavao proteklo razdoblje u kojem je ta tema zajedno s Dobrolavićem „iskakala iz paštete”. Naime, on je župana Nikolu Dobroslavića pitao zašto šuti dok se u susjednoj BiH u Republici Srpskoj na postrojenju hidroelektrane Dabar nastavljaju radovi na projektu Gornji horizonti. Najavio je inicijativu o sazivanju tematske sjednice Županijske skupštine.

- Neretva ostaje bez milijuna kubika vode, a Vlada, resorno Ministarstvo i vi, župane, šutite kao da se to događa negdje drugdje, a oko trebinjskog aerodroma ste sazivali izvanrednu sjednicu i donosili deklaracije, a ovo je opasnije za Neretvu nego utjecaj toga aerodroma. Inicirat ćemo izvanrednu sjednicu Skupštine i napraviti deklaraciju i vjerujem da će se tome pridružiti i vladajući i oporba. - najavio je Karamatić.

Gornji horizonti su veliki problem, odgovorio mu je župan te istaknuo kako o tom projektu ne šuti.

- Vrlo jasno sam veliki broj puta isticao i u kontaktu s Vladom i prije nekoliko dana kad je premijer Andrej Plenković bio u Dubrovniku, na sastanku sam među par projekata koji su za nas jako osjetljivi, istaknuo Gornje horozonte. - istaknuo je župan.

Dobroslavić je dodao kako iz RS-a Hrvatsku moraju uvjeriti da Gornji horizonti nisu štetan projekt.

- Moraju nas, kao susjednu državu, uvjeriti da taj projekt nije škodljiv za naše područje. Ministarstvo gospodarstva, koje pokriva taj segment, uputilo je već odavno zahtjev BiH, koja je potpisnica ESPO konvecije, kako nismo zadovoljni objašnjenjem da Gornji horizonti neće ugroziti vodotokove u Županiji. I od stručnjaka smo čuli da je to problematičan projekt i država stoji iza stava da je štetan na Županiju. - rekao je Dobroslavić.

- Rekao sam premijeru, postavlja se pitanje što ako se u susjedstvu baš ogluše, ako ne ispoštuju Konvenciju, to treba podići na višu razinu, na EU tijela, ali u Republici Srpskoj se baš puno ne obaziru na to što o nekim stvarima misli EU. Vidjeli ste Dodika kako se ponaša. - kazao je župan i dodao kako nema potrebe za sazivanjem izvanredne sjednice Skupštine.
- Mi ćemo ustrajati na našim stavovima i ne treba nam nikakva specijalna sjednica. Možemo je sazvati, ali na tome već trajno radimo i nije točno da smo posebnu pozornost dali zračnoj luci kod Trebinja jer taj je projekt sličan, ako ne i jednako štetan za okoliš kao i Gornji horizonti. - rekao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.