Petak, 22 Ožujak 2024 19:26

GRAD DUBROVNIK MOŽE UVESTI ZONU POSEBNOG PROMETNOG REŽIMA

Piše:
GRAD DUBROVNIK MOŽE UVESTI ZONU POSEBNOG PROMETNOG REŽIMA Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Grad Dubrovnik može oko povijesne jezgre uspostaviti zonu posebnog prometnog režima, kazao je gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako je resorni ministar Oleg Butković dao zeleno svjetlo.

Za uvođenje zone posebnog prometnog režima Grad Dubrovnik prethodno je dobio dvije odbijenice jer je ministar mora, prometa i infrastrukture Butković dvojio bi li se uvođenjem posebnog režima prometa ugrozila liberalizacija autotaksi tržišta.

Nakon što je sad dobio zeleno svjetlo, Franković je najavio kako službeni dokument ide na iduću sjednicu Gradskog vijeća.

- Stavili smo točku na i, javna nabava za opremu je završena, izvođač počinje s implementacijom opreme i izradom programskog rješenja. Ovo će biti prva i testna godina i ne možemo očekivati čudo u kojem će se svi problemi riješiti u prvoj godini, ali vidjet ćemo sve prednosti i anomalije sustava. - rekao je Franković te se na informatička rješenja, koja se, kazao je, oslanjaju na
sustav Bus Web Shop.

Dakle, vozilo koje je ušlo u zonu posebnog prometnog režima ima dozvolu, a ako je nema onda se kažnjava. Totemi, odnosno LED ekrani koji služe kao upozorenje, postavit će se na više lokacija kao upozorenje da se približavate zoni posebnog prometnog režima u koju se ulazi po posebnim uvjetima. - rekao je.

Dok bi Gradsko vijeće već na sjednici u travnju trebalo usvojiti Odluko o uvođenju zone posebnog prometnog režima, natječaj za taksiste, rekao je Franković, trebao bi biti objavljen danas ili sutra.